Costul utilităţilor în Cluj-Napoca
- Data
- Access
- gratuit
- Loc
- Cluj-Napoca
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Grupul de iniţiativă Lobby pentru Cluj organizează joi, 16 Februarie 2012, ora 11:00, la sediul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, o audiere publică la care vor participa candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca din cadrul alegerilor locale din 2012.
Audierea publică face parte dintr-un ciclu de consultări publice pe subiectul „Calitatea vieţii în municipiul Cluj-Napoca.
Scopul audierii publice constă în diminuarea cheltuielililor la utilități și în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Cluj-Napoca. Venitul este o resursă fundamentală pentru o calitate ridicată a vieţii. În perspectivă comparativă internaţională, conform ultimelor date Eurostat disponibile, România ocupa penultimul loc în Uniunea Europeană, în privinţa veniturilor populaţiei, cu venituri de la două ori până la de cincisprezece ori mai mici decât în celelalte ţări. Conform datelor furnizate de site-ul numbeo.com, cea mai mare bază de date gratuită referitoare la costul vieţii, Cluj-Napoca este un oraş scump. Chiria lunară, costul la utilităţi şi la îmbrăcăminte depăşesc venitul mediu lunar, venit care ajunge la 350 de euro net. Pentru utilităţi, un clujean plăteşte, în medie pe lună 54,34 euro iar pentru un abonament de internet, 5,77 euro. În Cluj, unde costul vieţii este cu mai puţin de 6% mai ieftin decât în Bucureşti, salariile medii nete pe care le primesc angajaţii sunt cu 30% mai mici decât în capitală, declară Mircea Lazea, președintele unei asociații de proprietari din Cluj-Napoca şi membru al grupului de iniţiativă Lobby pentru Cluj.
Grupul de iniţiativă Lobby pentru Cluj invită membrii comunităţii clujene să participe la acest exerciţiu democratic. Cetăţenii care doresc să participe la audiere, sunt invitaţi să realizeze depoziţii (opinii) pe care să le expedieze la adresa lobbypentrucluj@gmail.com până în data 14 Februarie 2012. Toate depoziţiile vor fi transmise şi analizate de către Comisia de Experţi. În conţinutul acestora, depozanţii trebuie să răspundă la cel puţin una dintre întrebările din motivaţia audierii, care se găseşte pe site-ul grupului. Depozanţii care doresc, pot susţine, în cadrul audierii publice, timp de cinci minute, depoziţiile depuse, care nu trebuie să depăşească două pagini. Persoanele care nu au depus o depoziţie, nu vor putea să-şi exprime opinia în faţa celor prezenţi. Intrarea la eveniment este liberă pentru toţi cei interesaţi.
La audiere vor participa şi specialişti pe diverse domenii din Cluj–Napoca, care vor forma Comisia de Experţi, preşedintele fiind Mircea Radu – preşedinte al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Din comisie mai fac parte: Carmen Moldovan – administrator S.C. Bloc Sistem S.R.L., Sorin Munteanu – preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Proprietari, Mircea Mureșan – expert contabil şi Florin Șomodi – UGIR Cluj. Membrii comisiei vor însuma într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi vor formula concluziile acesteia în cadrul unei conferințe de presă ulterioare. Ulterior, grupul Lobby pentru Cluj va semna un protocol de poziţie cu fiecare candidat la funcţia de primar, pentru ca, pe durata exercitării mandatului, partidul din care face parte candidatul să materializeze propunerile făcute în cadrul audierii publice.