Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Comedy Cluj 2013

Data
Loc
Cluj-Napoca

În perioada 11-20 Octombrie 2013, la Cluj-Napoca va avea loc Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, ediția a V-a.

Comedy Cluj este cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa. Festivalul va cuprinde peste 120 de filme din 35 de țări, invitați din industria filmului românesc și străin, evenimente conexe (workshop-uri, expoziții, piese de teatru, întâlniri între public şi oameni din cinematografie).

Spotul ediției din acest an a fost regizat de Cecilia Felméri, cea care a semnat regia şi pentru scurtmetrajele „Minute Infinite”, „Matthias, Matthias” şi „Pastila Fericirii” care au avut o prezenţă remarcabilă în festivaluri naţionale şi internaţionale. Zsombor Csont semnează animația, iar Lénárd Yogi József sunetul.

Vezi programul complet al filmelor din acest an.

Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj va avea loc în data de 11 Octombrie 2013, începând cu ora 19:00 la Cinematograful Florin Piersic. Startul festivalului va fi marcat de proiecția eveniment a comediei romantice “Enough Said”, ultima producţie care îl are în rol principal pe regretatul actor James Gandolfini, dispărut prematur dintre noi în această vară. Alături de el, în roluri de prim plan publicul îi va regăsi pe Julia Louis-Dreyfus, Catherine Keener şi Toni Collete.

Filmul regizat de Nicole Holofcener a avut premiera pe 14 septembrie la New York, generând recenzii extreme de bune din partea criticilor. „Enough Said” este un film despre relaţii și problemele lor, încredere, prejudecăţi, o comedie caldă despre viaţă.

Zece titluri din opt țări intră în acest an în competiția pentru cel mai bun film de lungmetraj la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj. Cele zece filme sunt: Enough Said (SUA, r. Nicole Holofcener), Song for Marion (Marea Britanie, r. Paul Andrew Williams), Quartet (Marea Britanie, r. Dustin Hoffman), Reality (Italia, r. Matteo Garrone), Road North (Finlanda, r. Mika Kaurismäki), Russendisko (Germania, r. Oliver Ziegenbalg), Matterhorn (Olanda, r. Diederik Ebbinge), English Vinglish (India, r. Gauri Shinde), Paulette (Franța, r. Jérôme Enrico) și Populaire (Franța, r. Régis Roinsard).

Juriul acestei ediţii va fi prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntelegru-Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI. Alături de ea, cei care vor decide câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România și câștigător în calitate de coproducător al Leopardului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Locarno 2013, Simone Fenoil directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden din Torino, Ksenia Koltsova colaboratoare timp de zece ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia și Oscar Alonso, responsabil de festivaluri şi subvenţii la cea mai mare distribuitor european de filme spaniole și sud-americane, Latido Films.

Din lista evenimentelor speciale, în acest an clujenii vor avea din nou ocazia de a participa la spectacole de scenă. În prim plan în această ediţie – D’ale carnavalului în regia lui Silviu Purcărete, spectacol ce aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase. Spectacolul va avea loc miercuri, 16 Octombrie 2013, începând cu ora 19:00 pe scena Casei de Cultură a Studenţilor. Prețul biletelor este de 35 de lei, respectiv 40 de lei – în funcție de așezarea în sală.

Oana şi Amza Pellea vor fi distinşi la cea de-a 5-a ediţie cu Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional. Premiile îi vor fi acordate Oanei Pellea în cadrul evenimentului de vineri, 18 Octombrie 2013, ce va începe de la ora 19:00, la Cinema Victoria. Decernarea Premiului de Excelenţă va fi precedată de proiecţia filmului „I really hate my job” (r. Oliver Parker) în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston. Pentru a sărbători activitatea marelui actor Amza Pellea, la cinematograful Florin Piersic, pe 13 Octombrie 2013, începând cu ora 12:30 va fi proiectat filmul „Nea Mărin Miliardar”.

Și în acest an prețul biletelor rămâne neschimbat – nouă lei pentru un bilet cu preț întreg și șapte lei pentru un bilet cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari. Totodată, pentru accesul la proiecţii se vor pune în vânzare şi abonamente cu cinci şi zece intrări la preţiul de 35 de lei respectiv 60 de lei. Pentru cea de-a V-a ediție vor fi disponibile şi șase abonamente VIP care asigura accesul la toate proiecțiile, workshop-urile, evenimentele speciale și petrecerile festivalului. Prețul unui abonament este de 150 lei. Biletele se pot achiziționa din locațiile de proiecție, dar și online pe site-ul oficial al festivalului și biletmaster.ro.

De-a lungul celor patru ediții deja desfășurate, Comedy Cluj a adus în fața publicului peste 450 de filme de comedie. Mai mult, evenimentele speciale au adus în fața publicului regizori, actori, directori de festival, producători, distribuitori, critici… care au oferit un plus de valoare proecțiilor din sălile de cinema. Prin evenimentele conexe la care aceștia au participat, s-a creat o atmosferă propice dezvoltării de noi colaborari și proiecte internaționale care au contribuit la promovarea valorilor artistice românești în străinătate.

Un loc aparte printre multiplele secțiuni și evenimente care se desfășoară în cadrul festivalului este ocupat de secțiunea specială care se adresează filmelor produse în academiile de profil din întreaga lume. Devenită deja tradițională, pe lângă faptul că oferă studenților, români și străini, prilejul să își proiecteze filmele în fața unei largi audiențe, secțiunea reprezintă și un punct de întâlnire între aceștia și profesioniști deja consacrați din industrie, oferindu-le ocazia să interacționeze și reprezentând un catalizator pentru evoluția lor profesională ulterioară.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj urmărește aducerea in sălile de proiecție din Cluj-Napoca a unei serii variate de filme de comedie produse în întreaga lume, care să permită publicului o mai bună cunoaștere a unui gen cinematografic care se poate dovedi extrem de polivalent, în spatele învelișului comic ascunzându-se deseori aspecte complexe ale vieții.

Evenimentul este organizat de Fundația Europeană Pentru Cultură Urbană, organizație non-profit creata în anul 2006.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.