Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Chipuri africane

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

În perioada 15 Decembrie 2012 – 17 Ianuarie 2013, Cărturești Cluj te invită să vizitezi expoziția de fotografie Chipuri africane.

În iunie 2011, arhitecţii Ionuţ Florea şi Ana Hogaş au luat o pauză de la carieră, pentru a fi nomazi în Africa. Au călătorit singuri, cu o motocicletă şi un cort, timp de 420 de zile, în care au parcurs 55.000 de kilometri şi au străbătut peste 20 de ţări: Maroc, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon, Republica Congo (Brazzaville), Republica Democrată Congo (Kinshasa), Zambia, Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Mozambique, Tanzania, Kenya, Ethiopia, Sudan, Egipt. Pe parcursul acestei călătorii ambiţioase, au captat în fotografii tot ceea ce au întâlnit – suntem încântaţi să găzduim în librăria noastră, timp de o lună, câteva dintre cele mai reuşite portrete realizate de cei doi aventurieri.

Suntem cuplul Ionuţ, la ghidonul motocicletei, şi Ana, cârcotind în spate. Inspiraţi de documentarele lui Sir David Attenborough, animaţi de o ruptură de tendon achilian şi de călătorii anterioare în Sri Lanka, Hong Kong şi Asia de sud-est, iată-ne trăind un vis. Plănuim călătoria asta de doi ani şi ne pregătim pentru ea de unul. Pe 11 iunie, cu 9 luni întârziere, datorită unui accident suferit de Ionuţ, am plecat în sfârşit în marea aventură. Astfel se prezintă Ana şi Ionuţ, pe blogul lor, la început de călătorie. 420 de zile mai târziu, aflaţi la doar câţiva kilometri de punctul din care au pornit, copleşiţi de gânduri şi oboseală, scriu din nou: Călătorind, vagabondând, răzbisem până departe şi devenisem liberi. În loc să ne imaginăm lumea, o văzusem aşa cum e. Natura ne-a demonstrat că suntem nişte pitici, iar oamenii, majoritatea nişte străini, neau primit cu altruism şi infinită generozitate.

Se spune că un portret dezvăluie câte ceva atât despre subiect şi fotograf, cât şi despre cel care priveşte, fără a spune niciodată întreaga poveste. Africa, exuberantă şi brutală, este, fără îndoială, un subiect fotogenic. Expoziţia Chipuri africane invită la reflecţie asupra realităţii din spatele clişeelor, completând portretul unui continent cu detalii mărunte şi emoţii discrete. Aventura trăită de Ana şi Ionuţ nu ar fi fost posibilă fără generozitatea şi energia africanilor, astfel că această expoziţie le este dedicată lor.

Pentru anul 2013, cei doi plănuiesc o nouă expediţie, de data aceasta în America de Sud, cu două motociclete. Povestea lor poate fi citită de la început şi urmărită în continuare pe intotheworld.eu.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.