Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Aurelia Vișovan și Can Çakmur

Data
Loc
Academia de Muzică Gheorghe Dima

Miercuri, 2 Noiembrie 2016, începând cu ora 19:00, Academia de Muzică Gheorghe Dima te invită la un recital susținut de pianiștii Aurelia Vișovan și Can Çakmur (Turcia).

Desfășurat sub genericul Lettres dansantes, E.T.A. Hoffmann, critic, compozitor, scriitor, recitalul va aduce în atenția spectatorilor personalitatea complexă a marelui om de cultură romantic. Alocuțiunile susținute de cei doi muzicieni vor alterna cu lucrări de Bach, Mozart, E.T.A. Hoffmann, Schumann.

Aurelia Vișovan s-a născut la Sighetu Marmației și a început studiul pianului la vârsta de 5 ani sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Și-a continuat studiile la Cluj la clasele profesoarelor Gerda Türk și Adriana Bera, iar din 2011 este studentă la Universitatea de Muzică din Viena, unde studiază pian cu Prof. Martin Hughes și clavecin cu Prof. Gordon Murray. Câștigătoare a peste 20 de premii I naționale și internaționale, tânăra interpretă a cântat alături de numeroase orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor dirijori de renume. În 2013 pianista și-a făcut debutul în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, interpretând Concertul nr. 2 de Ceaikovski alături de Das Sinfonie Orchester Berlin, condusă de Stanley Dodds. Aurelia Vișovan este foarte activă în domeniul muzicii de cameră, înregistrând recent împreună cu clarinetista Vera Karner și contrabasistul Dominik Wagner un CD pentru casa de discuri Berlin Classics, iar în calitate de clavecinistă colaborează constant cu ansamblul baroc „Orchester 1756” la Viena. În prezent, pianista este doctorand și cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Can Çakmur s-a născut la Ankara în 1997. În prezent își urmează studiile la Hochschule für Musik Franz Liszt din Weimar, la clasa profesorului Grigory Gruzman, studiind în paralel cu Diane Andersen în Belgia. Palmaresul său cuprinde numeroase premii importante: în 2012 a câștigat premiul I la ediția a XXII-a a Concursului Internațional de la Roma, în 2013 a câștigat premiul EMCY și bursa pentru Academia PIANALE Junior. În 2014 a fost selectat ca „Tânăr muzician al Anului” în cadrul „Donizetti Classical Music Prizes”, în Turcia și a câștigat premiul III și Premiul Special „Bartók” la Concursul pentru tineri pianiști „Franz Liszt” de la Weimar. Tot în 2014 a fost invitat să cânte în concertul de deschidere a stagiunii Filarmonicii din Eskisehir, Turcia, iar în 2015 a inaugurat cea de-a 43-a ediție a Istanbul Music Festival. În sezonul 2015-2016, tânărul pianist a cântat în săli prestigioase precum Eindhoven Muziekgebouw, Albert Long Hall Istanbul sau CRR Hall Istanbul. În calitate de bursier al proiectului „Young Musicians on the World Stages”, Can Çakmur este sprijinit de Compania Tüpraş.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.