Orașul Cluj-Napoca

Votează!

Implică-te! Cluj în imagini

Luna Amară

Luna Amară este cea mai complexă şi mai controversată apariţie muzicală a scenei rock româneşti din anii 2000 încoace.

Cenzurată din cauza opiniilor politice tranşante, cu un clip pe TV atunci când încă nu exista un album, prezentă la toate festivalurile importante, o noutate absolută prin integrarea sunetului de trompetă într-un sound alternative, Luna Amară şi-a format un public al său, un public care vrea să înţeleagă mai mult, care vrea să se implice mai mult.

Formaţia a început în 1999, însă abia în 2004 apare albumul de debut Asfalt (Rebel Music / Roton). În acelaşi an trupa apare pe prima pagină a mai multor cotidiene naţionale, datorită unor probleme de cenzură ivite la Cluj, Bacău şi Alba-Iulia, dar şi datorită unei interpretări pline de semnificaţii politice la Stufstock Vama Veche, în direct la TVR1. De la debutul discografic şi până în prezent, Luna Amară a cântat în deschiderea formaţiilor Faith No More, HIM, Apocalyptica, Amorphis, Paradise Lost, Clawfinger, Toy Dolls, construindu-şi experienţa necesară abordării unor astfel de concerte. Şi-a făcut debutul internaţional la festivalul de la Sziget, în 2005. A cântat în Germania, Olanda, Franţa, Ungaria, Bulgaria, Turcia şi Republica Moldova.

Al doilea album, Loc Lipsă (Roton / RUL), a beneficiat de cel mai lung turneu de cluburi din istoria rock-ului românesc, cu peste 35 de date pe parcursul a doar trei luni. În tot acest timp, Luna Amară s-a implicat activ în campania Salvaţi Roşia Montană!, cei doi solişti au găsit timp să scrie şi poezie iar Mihnea chiar să publice două cărţi, No Future şi Mânia.Ro. În 2007 şi 2008, Luna Amară a susţinut peste 50 de concerte, a cântat pe scenele marilor festivaluri româneşti de gen (Stufstock, FânFest, Peninsula, Coke Live…) şi a fost invitată pentru a doua oară la Sziget.

În 2009, formaţia a lansat un nou album, Don’t let your dreams fall asleep, susţinut de un turneu de promovare în 18 oraşe.

În 2010, după o primă jumătate de an plină de concerte, Luna Amară are onoarea de a deschide ultima zi a Sonisphere / Tuborg Green Fest Romania, urcând pe aceeaşi scenă cu Anathema, Stone Sour, Alice In Chains şi Rammstein.

În data de 2 Octombrie 2010, Luna Amară deschide concertul Ozzy Osbourne de la Bucureşti. Tot în octombrie, Mihnea Blidariu îşi lansează primul său roman, Playlist, la Casa de Pariuri Literare.

2011 începe cu lucrul la noul album, Pietre în alb, lansat în toamna aceluiaşi an. Nick Făgădar începe, de asemenea, lucrul la un material solo. Între timp, Luna Amară a continuat să cânte peste tot în România şi a urcat pe aceeaşi scena cu un alt nume mare al alternative-rock-ului, Deftones. Pe 27 august, trupa a fost invitată să cânte la festivalul Peninsula pe Main Stage, în aceeaşi zi cu celebrul Iggy Pop.

Pe lângă multe concerte în promovarea noului album, atât în ţară cât şi în străinătate, anul 2012 a adus şi un nou concept de întâlnire cu publicul: concertele Storytellers, inspirate de sesiunile VH1 cu acelaşi nume, în care trupa îşi presară prestaţia scenică unplugged cu poveşti despre istoria din spatele pieselor, răspunzând de asemenea la întrebări din public.

În primăvara 2013, trupa a lansat videoclipul piesei Pietre în alb de pe albumul omonim, creaţie video produsă împreună cu echipa Resize Media care simbolizează cel mai bine nivelul artistic la care formaţia a ajuns după mai bine de 13 ani de activitate. După încă o vară petrecută pe la cele mai reuşite festivaluri din ţară (Bucovina Rock Castle, FânFest, Peninsula, Posada), Luna Amară se pregătesc acum, în toamna 2013, pentru filmarea primului DVD din carieră, lucrând în acelaşi timp la material pentru un nou album de studio.

Călătoria continuă…

Componență

  • Mihnea BLIDARIU (trompetă, voce și chitară)
  • Nick FĂGADAR (voce și chitară)
  • Răzvan RISTEA (tobe)
  • Sorin MORARU (bass)
  • Șerban ONȚANU CRĂCIUN (chitară)

Discografie

  • (2014) Live la Conti (CD)
  • (2011) Pietre în alb
  • (2009) Don’t Let Your Dreams Fall Asleep
  • (2006) Loc lipsă
  • (2004) Asfalt

Contact

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.