Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Tinerii clujeni votează pentru Premiile Academiei Europene de Film

Data publicării
Categoria

Clujul intră în echipa selectă a orașelor europene care își vor da votul, în 11 Mai 2014, pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate pentru trofeul EFA Young Audience Award. Evenimentul îi va avea în prim-plan pe tinerii cinefili clujeni, care vor completa juriul competiției și vor delibera împreună cu ceilalți membri din orașele invitate de către Academia Europenă de Film (EFA) să ia parte la acest concept. Aflat la cea de a III-a ediție, EFA Young Audience Award se va desfășura în cadrul Young Audience Film Day și va fi organizat de cinema Victoria, EducaTIFF și Casa TIFF.

Academia Europeană de Film (EFA) a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr. Viziunea academiei este de a extinde proiectul Young Audience Film Day la nivelul întregii Europe și să sprijine educația cinematografică a tinerilor promovând filmele și regizorii europeni. Win Wenders, regizor și președinte al EFA, a fost prezent, în 2010, la Cluj, unde și-a prezentat în cadrul TIFF una dintre cele mai premiate producții, filmul „Pina”.

Cu un an înainte de a deveni Capitală Culturală a Tineretului, Clujul intră într-un program important de educație cinematografică inițiat de Academia Europeană de Film, prin intermediul căruia tinerii își pot dezvolta capacitatea de înțelegere și analiză a imaginilor filmate. Într-un mini maraton de cinema, aproximativ o sută de jurați români selectați din școlile clujene, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, vor viziona împreună cele trei filme ajunse în finala competiției, vor discuta impresiile despre fiecare producție, iar la final, într-o transmisiune live, își vor anunța voturile. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în aceeași zi, în Erfurt, Germania, în prezența cineaștilor. Filmele intrate în cursa EFA Young Audience Awards, pentru care copiii își vor da votul sunt Spijt! (Regret!), în regia olandezului Dave Schram, MGP Missionen (The Contest), lungemtrajul danezului Martin Miehe-Renard, și pe pelicula Ostwind (Germania), semnată de Katja von Garnier. În 2013, marele câștigător a fost Nono, the zigzag kid, filmul olandezului Vincent Bal.

La ediția din acest an, singurele orașe participante in program sunt: Belgrad, Bratislava, Budapesta, Erfurt, Londra, Plzen, Riga, Sofia, Tbilisi, Torino, Wroclaw și Cluj-Napoca.

Clujul este deja cunoscut ca un oraș al cinefililor, iar invitația Academiei Europene de Film de a ne implica în proiectul Young Audience Award confirmă acest lucru. Tinerii pasionați de film vor avea ocazia să treacă, de această dată, dincolo de funcția spectatorului și să decidă singuri asupra calității unor filme, în urma unor analize individuale. Acest nou concept vine în susținerea EducaTIFF, un program pe care l-am inițiat acum cinci ani din dorința de a stimula învăţarea şi percepţia critică a copiilor, încurajându-i, în același timp, să folosească filmul ca sprijin pentru propria creativitate, a spus Cristian Hordila, manager Festivalul International de Film Transilvania.

De aproape cinci ani, Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc desfășoară programul de educaţie cinematografică pentru elevi, EducaTIFF, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca. Programul are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film, şi de ainfluenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.