Orașul Cluj-Napoca

Creează!

Implică-te! Cluj în imagini

STOP! cancerului la sân

Data publicării
Categoria

În fiecare an, în România, aproximativ 6.000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân și peste jumatate pierd această bătălie, cauza principală fiind diagnosticarea bolii într-un stadiu avansat. Deși există campanii de informare destul de multe pe aceasta tema, numărul femeilor care merg la controale regulate este destul de mic, iar numarul femeilor care depisteaza cancerul la sân într-un stadiu avansat crește enorm în fecare an.

În urma cercetărilor realizate, s-a ajuns la concluzia că majoritatea femeilor deși știu de existența acestei maladii nu-i acordâ o foarte mare importanță, cauzele ar fi: lipsa timpului, lipsa banilor sau simplul fapt că nu considera această problemă ca fiind una urgentă.

Tot în urma cercetarii, s-a aflat că multe dintre femeile chestionate nu au informații suficiente despra acestă boală și că nu dețin informații cu privire la prevenția acestei maladii. Acesta este motivul pentru care a fost demarată campania STOP! cancerului la sân cu mesajul Vreau să îmbătrânesc alături de tine! Mergi la medic și fă-ți un control!.

Având în vedere faptul că această maladie se manifestează la femei din ce în ce mai tinere, cele trei studente își doresc ca populația feminină din Cluj-Napoca, în special femeile de 20-30 de ani să cunoască riscurile cancerului la sân și modalitățile prin care îl pot preveni. Scopul acestei campanii este ca numărul femeilor care apelează la un control al sânilor să fie cât mai mare. Totodată femeile să fie bine informate cu privire la acest tip de cancer, să știe principalele motive ale apariției lui dar si metodele prin care acesta poate fi prevenit.

Campaniei s-au alăturat doua personalități publice din România și anume Lucian Mîndruță, fost prezentator al Observatorului și Christian Ciocan, șeful poliției capitalei, care au acceptat să transmită mesajul motivațional al campaniei. Altă personalitate care a hotătât să promoveze campania este Alina Gorghiu, deputat PNL.

Am ales să demarăm această campanie, deoarece cancerul la sân este cea mai frecventă boală înregistrată în rândul femeilor, iar în România situația este la fel de îngrijorătoare, având în vedere faptul că anual jumătate din femeile diagnosticate mor din cauza acestei boli. Specialiști susțin că descoperit în faza incipientă, cancerul la sân are 94% șanse să fie vindecat. Noi ne-am gândit la o altă abordare de transmitere a mesajului și anume de către bărbați care le îndeamnă să meargă la un control, femeile simțindu-se sprijinite în acest fel ți totodată sănătatea lor este importantă atât pentru ele cât și pentru persoanele dragi din viața lor. Ne bucurăm că putem să ajutăm femeile să cunoscă mai multe informații despre această boală, mai ales femeile tinere, care trebuie să conștientizeze faptul că pentru sănătatea și siguranța lor trebuie să meargă la controale regulate pentru că este mult mai ușor să previi. Reacțiile pe care le-am primit din partea femeilor au fost în cele mai multe cazuri pozitive, femeile fiind interesate de informațiile pe care le-am oferit, au fost cazuri în care femeile ne-au mărturisit că au rude care suferă de acest tip de cancer și că suțin astfel de inițiative, alte persoane ne-au spus că a fost la control și s-au angajat să transmită mesajul camapaniei mai departe. – organizatoarele campaniei (Oana Font, Simona Michnea și Sandra Șataniuc)

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj Napoca.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.