Orașul Cluj-Napoca

Învață!

Implică-te! Cluj în imagini

Sportul de masă readus în liceele clujene

Data publicării
Categoria

Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Asociaţia Judeţeană de Baschet şi Asociaţia Judeţeană pentru Fotbal îşi propun să readucă spiritul competitiv şi fair-play-ul în şcolile clujene prin organizarea în oraşul nostru a unor competiţii de baschet şi fotbal între licee.

Acest proiect de practicare a sportului de masă vine în completarea eforturilor pe care primăria le-a făcut pentru încurajarea alimentaţiei sănătoase.

Mai mult, încurajarea activităţilor fizice ca modalităţi de petrecere a timpului liber poate, în timp, să le ofere elevilor clujeni acele repere atât de necesare în această perioadă în care ne luptăm cu flagelul etnobotanicelor, al bolilor consecinţă a sedentarismului.

Este vorba despre demararea – din această toamnă – a unor competiţii oficiale de fotbal şi baschet în municipiul Cluj-Napoca, unde vor putea participa echipele reprezentante ale tuturor liceelor, grupurilor şcolare şi colegiilor din oraşul nostru. Campionatul înseamnă şi reînvierea unei tradiții mai vechi, din anii 80, atunci când se organizau astfel de întreceri între licee, la fotbal, baschet sau handbal. Alegerea celor două sporturi, fotbalul şi baschetul vine din popularitatea acestora printre elevii clujeni, dar cred că ne putem gândi şi la extinderea pe viitor spre alte sporturi, a precizat primarul Sorin Apostu.

Este important ca tinerii să conştientizeze că fotbalul nu înseamnă patroni şi scandal, ci este un sport vechi de peste o sută de ani şi în care Clujul a făcut şi face istorie. Pe de altă, parte tradiţia Clujului ca oraş al baschetului este binecunoscută. Astfel, competiţia la fotbal se va numi cel mai probabil Liga Liceelor Clujene la Fotbal (LLCF), iar cea pentru jucătorii de baschet se va numi Liga Liceelor Clujene la Baschet (LLCB), dar aceste detalii sunt încă în discuţie.

Costuri: Cele două manifestări de vor organiza exclusiv pe baza unor parteneriate cu companii care să ofere sprijinul financiar pentru derularea acestora. Partea pe care o poate acoperi municipalitatea şi ISJ Cluj este de a se asigura că crează condiţii favorabile de utilizare a infrastructurii sportive pe care o deţinem.

Obiectivele urmărite de proiect:

  • promovarea sportul în rândul elevilor; alături de o alimentaţie potrivită, fotbalul şi baschetul vor contribui la un stil de viaţă sănătos;
  • elevii vor descoperi competitivitatea, spiritul de echipă şi loialitatea faţă de şcoala la care învaţă
  • legarea unor prietenii în rândul tinerilor
  • competiția în sine poate să creeze emulație, fiind o pepinieră de selecție pentru cluburile din Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte baschetul, vor exista şi echipe de fete, nu numai echipe de băieţi.

De implementarea acestor două proiecte se vor ocupa doi clujeni inimoşi şi implicaţi în comunitate. Unul este Mircea Cristescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Baschet, care îşi va asuma sarcina organizării şi coordonării competiţiei de baschet.

Pentru proiectul pe fotbal responsabil va fi jurnalistul sportiv Ovidiu Blag, binecunoscut ca iniţiatorul şi coordonatorul în ultimii 9 ani a deja celebrei între elevii clujeni, Cupa Liceelor la Fotbal. Alături de Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Cluj, respectiv a Asociaţiei Judeţene de Bachet şi Direcţia Judeţeană de Sport ei vor oferi liceenilor un cadru profesionist, regulamente oficiale şi arbitri acreditaţi pentru competiţiile sportive.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.