Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Sfârşit de mai cu byron

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Dacă e sfârşit de mai, atunci e concert byron la Cluj. Cel puţin aşa a fost în ultimii ani, şi aşa sper să rămână, pentru că nu există concert mai potrivit pentru a-ţi da o ultimă doză de energie, înainte de a te afunda în lungile săptămâni de sesiune.

Seara a început devreme, la ora 19:00, când am avut o mică întâlnire cu formaţia în ceainăria Cărtureşti, centrată în jurul proaspăt-lansatului DVD Live Underground, filmat în salina Turda. DVD-ul conţine 2 concerte, unul acustic şi unul electric, filmate într-un cadru absolut impresionant şi cu o acustică deosebită. Din ce ne-au povestit, a fost necesar un volum imens de muncă pentru a o scoate la capăt, a ieşit ceva foarte frumos, dar n-ar mai repeta experienţa. Cel puţin, nu prea curând.

Foarte surprinsă am fost şi de schimbările din componenţa formaţiei. Dan Georgescu a trecut la tobe, iar byron s-au ales cu un nou bassist, şi anume Laszlo Demeter. Amândoi se descurcă de minune în poziţia actuală, ar fi grozav ca acest line-up să se consolideze şi să rămână aceasta componenţa finală a trupei.

Am avut parte şi de un mini-concert acustic, 3 piese din care The Dawn of a Drunk Bum m-a uns la suflet. Aş vrea ca toate concertele byron să aibă şi o bucăţică acustică, doar ca să aud glockenspiel-ul lui 6fingers.

Concertul propriu-zis a început undeva înainte de miezul nopţii, în Euphoria Music Hall. Precum ne avertizaseră şi în Cărtureşti, trebuiau să respecte „regula casei” şi anume să înceapă „târziu, foarte târziu”. Spre deosebire de dăţile trecute, s-a strâns în sfârşit ceva mai multă lume, un public în continuare sfios, dar parcă ceva mai dezmorţit decât de obicei.

Ştiu că o spun de fiecare dată, dar mi-e atât de drag să îi văd pe byron pe scenă, îmi dau mereu acel sentiment (de netradus) de warm and fuzzy inside. Prima oară când i-am văzut, Dan Byron ne-a spus că el a venit la concert „ca să se simtă bine”, şi fiind atât de hotărât în acest sens, e imposibil să nu transmită şi publicului acest lucru.

S-au cântat piese de pe toate trei albumele, precum şi Running in Circles, o piesă nouă ce se va regăsi pe următorul album de studio. Momentele mele preferate au fost Vitruvian Man şi No Man’s Land, melodia care a încheiat în mod foarte emoţionant concertul. De fiecare dată, e un sentiment minunat să ai o sală întreagă cântând la unison cu trupa, întâi mai rezervat, apoi încet, încet prinzând curaj.

Am rămas cu o amintire frumoasă şi ca de fiecare dată, cu nerăbdarea de a îi vedea din nou. Până atunci, am să îi ascult acasă, în pauzele (lungi şi dese) de la învăţat, lucru care vi-l recomand şi vouă. De v-am făcut măcar puţin curioşi, să ştiţi că puteţi descărca gratuit primele două albume de pe site-ul formaţiei http://byronmusic.ro/.

Setlist complet: Zeitgeist, Diggin’ A Hole, King of Clowns, War, A Little Bit Derranged, I Don’t Want to Entertain You, Running In Circles, Vitruvian Man, Perfect, 1000 de Chipuri, Graniţa-n Raniţă, Songul Puşcăriaşului, Mierea, Blinded by Sunshine, The alchemist, Losing Control, No Man’s Land.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Comentarii (2)

 1. Liliana

  Că bine mai spui de The Dawn of a Drunk Bum! La Sibiu nu au cîntat-o, dar am auzit cîteva linii de refren cînd se ascuțeau instrumentele și se acordau vocile înainte de concert. Și mi s-au lipit de creier și n-au mai vrut să iasă, mai ales că nu auzisem melodia pînă atunci. Cum o cheamă, cum îi zice? Așa m-am frămîntat pînă acasă, unde am găsit-o într-o formă excelentă (ceea ce vă doresc și dumneavoastră, ceilalți ascultători) pe albumul cumpărat la finalul unei seri excelente.
  N-am fost noi foarte mulți la concertul de la Sibiu (Festivalul de Teatru, bată-l vina…), dar ne-am bucurat de parcă eram toți. Mulțumim, byron, bună treabă muzicală!

  Răspunde

 2. ares

  Am vazut azi la tvr 2 Byron cu Running in circle! Impresionant! Linia melodica, vocalul deosebit. La cat mai multe promovari pt Byron. Deosebiti in noianul de manele si muzica facuta pe PC. Bravo!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.