Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate

Data publicării
Categoria

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare vă aduce la cunoştinţă organizarea seminarului regional cu tema Bune practici privind incluziunea socială a foștilor deținuți, organizat în incinta Hotelului Ary Cluj-Napoca, în data de 27 Septembrie 2012, începând cu ora 9:00, în cadrul proiectului POSDRU Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate.

Evenimentul are scopul de a aduce în atenţia autorităţilor locale, reprezentanţilor societăţilor comerciale, organizaţiilor societăţii civile interesate, dar şi a comunităţii în general, principalele aspecte și măsuri stringente cu privire la această problemă:

  • Nivelul crescut de recidivă din România – o mare parte dintre persoanele care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate comit noi infracţiuni după liberarea din detenţie. Astfel, rata de recidivă este îngrijorător de mare: se estimează faptul că între 60% şi 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine în penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
  • Excluziunea fostilor deţinuţi pe piaţa muncii – majoritatea deţinuţilor prezinta un nivel scăzut de educaţie şcolară şi pregătire profesională, implicit şanse aproape nule de a fi integraţi pe piaţa muncii. Totodată, cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor, aceştia fiind excluşi de pe piaţa locurilor de muncă.
  • Discriminarea din partea societăţii faţă de persoanele private de libertate – percepţia negativă din partea societăţii faţă de deţinuţi şi foşti deţinuţi are la bază avalanşa de informaţii cu caracter trunchiat care conduc la impactul negativ de proporţii. Societatea trebuie însă să conştientizeze faptul că incluziunea socială a deţinuţilor este esenţială, în condiţiile în care revenirea foştilor deţinuţi în penitenciar presupune în primul rând săvârşirea unor noi infracţiuni care afectează major comunitatea în care trăim.

Pornind de la aceste semnale de alarma, pentru a susţine reintegrarea în societate şi pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi, în vederea combaterii şi prevenirii infracţionalităţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Universitatea de Vest Timişoara (UVT), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi (CRFPA) implementeaza proiectul: Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate.

Scopul principal al proiectului este de a veni în întâmpinarea foştilor deţinuţi excluşi de societate şi de a spori şansele acestora de a se reintegra pe piaţa muncii, prin asigurarea de traininguri de iniţiere şi certificate de calificare în meserii alternative, ecologice. Totodată, proiectul este menit să promoveze incluziunea socială a acestui grup vulnerabil prin înlăturarea fenomenului de discriminare faţă de deţinuţi şi foşti deţinuţi, care se poate realiza inclusiv prin dialog şi colaborare între toţi factorii interesaţi de această problemă care priveşte societatea în mod direct.

Evenimentul de la Cluj-Napoca face parte dintr-o serie de opt seminarii ce vor fi organizate în cadrul campaniei media de conştientizare şi informare cu privire la importanţa reintegrării pe piaţa muncii şi în societate a foştilor deţinuţi. Aceste seminarii regionale sunt şi vor fi complementate de alte acţiuni cu caracter informativ şi de conştientizare a publicului larg, concretizate în spoturi Radio şi TV, publicarea şi distribuirea de studii şi broşuri, organizarea de conferinţe naţionale cu grad ridicat de vizibilitate.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.