Recomandări preventive pentru sărbători în siguranță
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă lumea este extrem de preocupată să aibă o masă cât mai îmbelşugată pentru ca membrii familiei să se bucure cu veselie de trecerea dintre ani.
Pentru acestea, cele mai multe cumpărături se plătesc în numerar.
Nu uitaţi că şi hoţii se pregătesc pentru Revelion!
Pentru a preveni furturile din buzunare:
- nu lăsaţi banii la vedere, portofelele să fie plasate în locuri cât mai sigure cu putinţă, în interiorul hainei sau în poşete şi genţi închise;
- atunci când efectuaţi mai multe cumpărături, aveţi grija cum vă aşezaţi produsele, evitaţi plasele deschise şi încărcate, din care, într-un moment de neatenţie, o mână străină ar putea uşor să vă fure bunurile cumpărate;
- în mijloacele de transport în comun, în pieţe sau în magazinele aglomerate fiţi atenţi la îmbulzeală, verificaţi în permanenţă unde este telefonul mobil şi portofelul.
Ţineţi minte: din cauza neatenţiei în fiecare moment puteţi deveni victima unui furt!
Vă prezentăm pe scurt câteva sfaturi menite să îi ţină departe de dumneavoastră pe hoţii care fură din buzunare:
- când vă aflaţi la cumpărături sau cu orice altă ocazie nu lăsaţi niciodată să se vadă câţi bani aveţi la dumneavoastră;
- ţineţi-vă poşeta, cât mai aproape de dumneavoastră, având permanent control asupra ei;
- nu ţineţi banii, actele sau portmoneul în buzunarele exterioare ale hainei;
- nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu valorile pe care le aveţi la dumneavoastră.
Este bine de ştiut că hoţii care fură din buzunare caută spaţiile restrânse. Evitaţi, pe cât posibil, locurile supraaglomerate. Nu uitaţi: siguranţa personală trebuie să vă preocupe în primul rând pe dumneavoastră.
Pentru a preveni furturile din locuinţe
- Specific sărbătorilor de Crăciun este obiceiul colindatului. Nu toţi cei care vin la uşa dumneavoastră cu zicala ne daţi ori nu ne daţi au gânduri bune. Feriţi-vă de persoanele care nu prezintă încredere si învăţaţi şi copiii sau persoanele în vârstă pe care le aveţi în grijă să nu deschidă necunoscuţilor.
- De asemenea, atunci când copiii dumneavoastră mai mici, merg la colindat pe la rude sau cunoscuţi, faceţi în aşa fel încât să fie însoţiţi de un adult, pentru a preveni ca ei să fie atacaţi de alte persoane care ar dori să le ia banii sau bunurile primite în dar.
- Nu lăsaţi uşile apartamentelor sau porţile caselor neasigurate. Dacă aveţi musafiri şi este veselie şi zgomot în casă, s-ar putea să nu auziţi eventualii intruşi care încearcă clanţele uşilor de acces, luând de pe holurile locuinţelor ce prind la îndemână, haine sau poşete.
Pentru a preveni furturile de şi din autoturisme
- Permanent, poliţiştii avertizează cu privire la minimele măsuri de precauţie pe care cetăţenii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică pentru a-şi proteja proprietatea privată. Trebuie să fim conştienti despre faptul că suntem principalii responsabili pentru siguranţa personală şi pentru siguranţa comunităţii în care trăim.
- Având în vedere că se apropie Sărbătorile de Iarnă trebuie să ţinem cont de câteva aspecte specifice acestei perioade. In principal luna decembrie este o perioadă a cumpărăturilor, zona complexelor de magazine şi a pieţelor fiind mult mai aglomerată. Cetăţenii vor face cumpărături pe care de multe ori le vor lăsa, pentru perioade mai mici sau mai mari în maşină. Implicit va creşte riscul ca aceste autoturisme să fie ţinta hoţilor. Pe acesta cale recomandăm cetăţenilor să evite pe cât posibil astfel de situaţii şi să nu ofere pe tavă ocazia infractorilor de a acţiona.
- Ar fi ideal să parcaţi autoturismele în locuri bine iluminate sau în parcări păzite.
- De asemenea, pe piaţa de specialitate există numeroase sisteme de alarmare electronice sau de alta natură, trebuie doar sa acordaţi puţin interes acestui aspect.
- Dacă aveţi de efectuat lungi călătorii la rude pe distanţe mai mari, nu opriţi pentru pauzele de relaxare în locuri necunoscute, alegeţi popasuri luminate şi amenajate corespunzător, pe cât posibil în apropiere de localităţi, pentru a nu cădea victima unor persoane răuvoitoare.
Pentru a preveni înşelăciunile
- Verificaţi întotdeauna înainte de a da o sumă de bani sau de a semna un contract.
- Fiţi suspicioşi faţă de orice promisiune care v-ar garanta câştiguri băneşti substanţiale sau faţă de o afacere pe care nimeni nu o mai poate face.
- Nu discutaţi cu străinii despre situaţia dumneavoastră financiară şi nici nu oferiţi bani pentru diverse promisiuni.
- Să nu vă simţiţi ruşinaţi să faceţi plângere la poliţie dacă aţi fost victima unei astfel de persoane. Orice informaţie poate ajuta la prinderea escrocilor de acest gen!
- Atenţie la vânzătorii ambulanţi sau la comercianţii fără autorizaţii din pieţe. S-ar putea să plătiţi un produs cu mult mai scump decât merită şi să vă treziţi şi cu un produs de proastă calitate şi cu banii nerecuperaţi.
- Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont sau să cumpăraţi cartele telefonice pre-paid şi să transmiteţi codurile de reîncărcare, pentru a intra în posesia unor aşa-zise premii.
- Nu permiteţi accesul în casă persoanelor necunoscute care vă oferă diverse produse sau promoţii atrăgătoare.
- Dacă la uşa dumneavostră se prezintă persoane care se recomandă de la diverse instituţii (gaz, electrica, cablu, telefonie, etc) sau că oferă diverse servicii (deratizare, coşerit, etc) nu le permiteţi accesul în locuinţă până nu verificaţi fie la administrator dacă a fost solicitat serviciul acestora, fie telefonic, la instituţia unde pretinde că lucrează. Aceste activităţi fiind realizate în mod unitar într-un imobil.
Pentru evitarea accidentelor rutiere
- Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;
- Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum ( carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă);
- Nu conduceţi autovehiculul după ce aţi consumat alcool!
- Circulaţi cu o viteză redusă când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
- Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circula în faţa dumneavoastră, pentru a avea spaţiu suficient de frânare, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
- Echipaţi-vă autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă. Atenţie la presiunea din acestea, pentru sezonul rece trebuie să fie mai scăzută;
- Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare semnalizare, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor pe drumurile naţionale şi pe timpul zilei.
- Folosiţi proiectoarele de ceaţă doar atunci când vizibilitatea este scăzută, altfel, ceilalţi conducători auto vor fi incomodaţi.
- Nu în ultimul rând, recomandăm conducătorilor auto începători sau celor fără experienţă la volan, să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
Prevenirea actelor comise cu violenţă
- Recomandăm un consum moderat de băuturi alcoolice, mai ales în locurile publice, cum ar fi discotecile şi cu precădere la nivelul tinerilor.
- Mulţi dintre tinerii întorşi din străinătate, unde consumul de alcool este reglementat de legi mai stricte decât cele autohtone şi unde preţul băuturilor alcoolice este mult mai mare, profita de vizita de acasă şi exagerează la petreceri cu consumul de alcool.
- Pretexte pentru agresivitate există, de la invidie, din motive de gelozie, din teribilism, pentru bani sau ranchiune legate de împărţirea unor bunuri sau proprietăţi imobiliare, se ajunge uşor la agresiuni fizice cu efecte regretabile ulterior.
Fie ca anul care vine să ne aducă numai bucurii iar din partea poliţiştilor clujeni vă urăm să nu aveţi parte decât de momente de bucurie şi fericire alături de cei dragi şi fără evenimente negative!
Sărbătorile de iarnă – colindători
În câteva zile vine Crăciunul şi copii noştri vor pleca la colindat. Atragem atenţia tuturor părinţilor cu privire la riscul ca minorii să devină victime ale unor persoane rău-intenţionate şi le prezentăm câteva recomandări menite a creşte siguranţa copiilor atunci când se afla la colindat.
După cum bine ştiţi, Crăciunul şi sfârşitul de an reprezintă momente în care tradiţiile se manifestă, mulţi dintre copii plecând să colinde prin vecini şi nu numai. Fac acest lucru şi datorită spiritului Sărbătorilor de Iarnă, dar şi bucuriei de a strânge bani sau dulciuri. Întrucât copii merg în principal neînsoţiţi la colindat, creşte riscul ca aceştia să fie acostaţi fie de alţi minori, fie de adulţi pentru a le cere banii adunaţi din această activitate tradiţională. Implicit creşte riscul ca minorii să fie victime ale unor agresiuni.
Pentru a evita victimizarea copilului dumneavoastră, atunci când se află la colindat, Poliţia vă recomandă:
- însoţiţi copilul dumneavoastră, mai ales dacă se pleacă la colindat pe timp de seară sau noapte;
- stabiliţi exact locaţiile şi traseul pe care urmează să îl parcurgă atunci când merge la colindat;
- stabiliţi şi verificaţi cu ce copii se va deplasa să colinde;
- este bine să le amintiţi să nu se lase niciodată invitaţi de necunoscuţi într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina.
Totodată, este oricând potrivit să le amintiţi copiilor ca în cazul în care li se întâmplă ceva rău lor sau prietenilor, să informeze imediat părinţii sau să sune la Poliţie (112 apel de urgenţă gratuit şi de pe telefonul mobil, care poate fi accesat şi dacă se află într-o arie fără semnal GSM).
În speranţa că nu vom avea parte de astfel de evenimente vă dorim Sărbători Fericite şi nu uitaţi să manifestaţi atenţie sporită atunci când copilul dumneavoastră pleacă la colindat.