Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Premiile Teatrului Național Lucian Blaga Cluj-Napoca pentru stagiunea 2013/2014

Data publicării
Categoria

Creaţia artiştilor scenei Naţionalului clujean a fost celebrată în data de 10 Octombrie 2014, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, ediția a IV-a (8-12 octombrie 2014), prin decernarea Premiilor Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Au fost acordate premii pentru cel mai bun regizor, experiment și inovație, cel mai bun tehnician de scenă, cei mai buni actori şi actriţe în rol principal şi secundar și premiul publicului pentru cel mai bun spectacol, recompensând activitatea companiei Teatrului Național din stagiunea 2013/2014.

Premiile au fost oferite cu generozitate de personalităţi, asociaţii şi companii iubitoare de teatru: doamna Viorica Samson Manea (sora reputatului regizor Aureliu Manea), doamna profesor Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, S.U.A.), Clubul Rotary Cluj-Napoca Samvs, Aegon România, Compania Jolly, Asociația Femeilor de Afaceri Cluj şi Asociaţia Conexio.

Premiul „Aureliu Manea“ pentru cel mai bun regizor, oferit de doamna Viorica Samson Manea, în memoria fratelui său, regizorul Aureliu Manea, a fost câștigat de ALEXANDRU DABIJA, pentru regia spectacolului SÂNZIANA ȘI PEPELEA de Vasile Alecsandri. Au mai fost nominalizați Gábor Tompa, pentru regia spectacolului TRILOGIA AURELIU MANEA de Aureliu Manea, și Silviu Purcărete, pentru regia spectacolului CE NEMAIPOMENITĂ AIUREALĂ! de Eugène Ionesco.

Premiul „Mona Marian“ pentru experiment și inovație, oferit de doamna profesor universitar Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, SUA), a fost câștigat de RĂZVAN MUREŞAN, pentru regia spectacolului SPECTATORUL CONDAMNAT LA MOARTE de Matei Vişniec. Au mai fost nominalizați Vava Ștefănescu, pentru creaţia spectacolului SWING, și Tudor Lucanu, pentru regia spectacolului AMALIA RESPIRĂ ADÂNC de Alina Nelega.

Premiul „Eszter Bíró“ pentru tehnicieni de scenă, oferit de Compania Jolly, prin domnul Francisc Koós, şi de Asociaţia Conexio, prin doamna Maia Banciu, a fost câștigat ex aequo de Jenel Moldovan – maestru de lumini, Ioan Negrea – technician de scenă și Giovanni Mateescu – recuziter.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, oferit de Rotary Club Cluj-Napoca Samvs, prin domnul președintele prof. univ. dr. Alexandru Marcu, a fost câștigat de CORNEL RĂILEANU, pentru rolul „Personajul“ din spectacolul CE NEMAIPOMENITĂ AIUREALĂ! de Eugène Ionesco. Au mai fost nominalizați Marian Râlea, pentru rolul Michel Houllié din spectacolul ZEUL MĂCELULUI de Yasmina Reza, și Sorin Leoveanu, pentru rolul Lopahin din spectacolul LIVADA DE VIŞINI de A.P. Cehov.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, oferit de Aegon Romania, prin doamna Adela Marchiş, Marketing and Communications Manager, a fost câștigat de RADU LĂRGEANU, pentru rolul Papură-Vodă din spectacolul SÂNZIANA ȘI PEPELEA de Vasile Alecsandri. Au mai fost nominalizați Ionuț Caras, pentru rolul „Zmeul“ din spectacolul SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri, și Cătălin Herlo, pentru rolurile Ulise, „Regizorul“ și „Fiul“ din spectacolul TRILOGIA AURELIU MANEA de Aureliu Manea şi Piscik din spectacolul LIVADA DE VIȘINI de A.P. Cehov.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, oferit de Compania Jolly, prin domnul Francisc Koós, a fost câștigat de ANCA HANU, pentru rolul Sânziana din spectacolul SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri şi Amalia din spectacolul AMALIA RESPIRĂ ADÂNC de Alina Nelega. Au mai fost nominalizate Miriam Cuibus, pentru rolul „Mătușa Hilda“ din spectacolul CUTIA PANDOREI de Katalin Thuróczy, și Irina Wintze, pentru rolul Véronique Houllié din spectacolul ZEUL MĂCELULUI de Yasmina Reza.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, oferit de Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj, prin doamna vicepreședinte Edit Todoran, a fost câștigat de ROMINA MEREI, pentru rolul „Portăreasa“ din spectacolul CE NEMAIPOMENITĂ AIUREALĂ! de Eugène Ionesco, și „Mireasa“ din spectacolul TRILOGIA AURELIU MANEA de Aureliu Manea. Au mai fost nominalizate Anca Hanu, pentru rolul „Mireasa“ din spectacolul TRILOGIA AURELIU MANEA de Aureliu Manea, și Patricia Brad, pentru rolul „Pasărea măiastră“ din spectacolul SÂNZIANA ȘI PEPELEA de Vasile Alecsandri, „Chelnerița“ din spectacolul CE NEMAIPOMENITĂ AIUREALĂ! de Eugène Ionesco, și „Grefierul“ din spectacolul SPECTATORUL CONDAMNAT LA MOARTE de Matei Vişniec.

Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2013 / 2014, votat de spectatorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca, a fost câştigat de spectacolul SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.