Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Piesă cu încărcătură istorică deosebită expusă la Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai

Data publicării
Categoria

Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai are, începând de miercuri, 28 Martie 2012, un nou exponat.

Placa Izvorul Dorul Clujului constituie un simbol deosebit şi emoţionant al anilor de refugiu la Sibiu ai universităţii clujene după Diktatul de la Viena.

Placa originală a fost amplasată în august 1942, de către universitatea clujeană Regele Ferdinand I, la izvorul denumit Dorul Clujului din staţiunea Păltiniş.

Realizată din alamă, placa a rezistat lângă izvor vreme de peste cinci decenii, după care a dispărut. A fost identificată într-un depozit de fier vechi de către profesorul sibian Erwin Krauss, care, intuindu-i valoarea istorică, a solicitat sprijinul autorităţilor sibiene.

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, prof. univ. dr. Paul Jurgen Porr, şi medicul clujean Mircea Dragoteanu au insistat pentru găsirea unei modalităţi ca acest artefact să ajungă în muzeul UBB.

Placa a fost adusă la Cluj-Napoca de către dr. Mircea Dragoteanu, fiind preluată, în data de 24 martie a.c., de către prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, în cadrul conferinţei naţionale O filă de istorie: Om, Societate, Cultură.

Cadru didactic al Facultăţii de Istorie și Filosofie, prof. dr. Ioan Bolovan, a exprimat, în calitate de istoric şi de prorector, recunoştinţa Universităţii faţă de toţi cei care au contribuit la intrarea în patrimoniul UBB a unui simbol important.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.