Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

O invitație inedită la operă

Data publicării
Categoria

O lansare cu cântec. Așa a fost premiera filmului London has fallen, prezentat la Cinema Victoria, sâmbătă, 19 Martie 2016.

Renumita peliculă, un hit primit cu entuziasm de publicul european, a avut parte de o introducere inedită pe marele ecran clujean. Un elegant domn cu papion a luat locul reclamelor clasice pentru a le aduce spectatorilor o surprinzătoare intervenție… muzicală.

Suntem cu toții obișnuiți cu interminabilul calup de reclame ce precede filmele rulate la cinematograf, însă de data aceasta spectatori au avut parte de o surpriză neașteptată. Pe notele unei arii de musical, tenorul din imagine anunța începerea filmului și rugămintea închiderii telefoanelor mobile. Gestul protocolar, natural, de altfel, în întâmpinarea unui act artistic, a fost întrerupt tocmai de o sonerie ascuțită, spre amuzamentul publicului din sala de cinema. Scena a continuat cu scuza spectatorului vinovat, care s-a justificat pueril: ”E mama, trebuie să-i răspund!”, provocând râsetele spectatorilor dimprejur și iritarea tenorului de pe ecran. Dialogul cântat a continuat iar disputa celor doi a fost cât se poate de colorată și spumoasă, pe alocuri cu tente dramatice ce subliniau comicul situației. Devenise un live entertainment cu accente de flashmob, ce a trezit curiozitatea tuturor celor prezenți, dornici să afle deznodământul. ”Întregul univers aștepta”, în fond, după spectatorul indisciplinat și telefonul său inoportun. Foarte bine sincronizat, dialogul cântat ce intersecta realitatea cu imaginea video și-a menținut până la final caracterul misterios și neașteptat, în timp ce spectatorii ascultau captivați, lăsându-se cuprinși de atmosfera lirică deja instituită și surâzând curioși.

Abordarea proaspătă și neconvențională începută pe marele ecran și continuată în sala de cinema a avut parte de cea mai frumoasă scenă finală: un duet al celor doi protagoniști încheiat cu invitația colectivă a spectatorilor la Operă! Reacțiile au fost pe măsură, curiozitatea și privirile întrebătoare au culminat cu aplauze, râsete puternice și interesul viitoarei vizite la operă.

stfel de manifestări originale se ivesc tot mai des dinspre Opera Națională Română din Cluj-Napoca, care face pași dintre cei mai îndrăzneți și neconvenționali înspre publicul larg. Distinsa deținătoare a titlului de cea dintâi instituție lirică înființată în țară, Opera Română din Cluj traversează o perioadă de împrospătare conceptuală și vizuală, adaptată contemporanului, acaparantă și incitantă. Este vorba despre o modernizare resimțită atât în spirit cât și în sala de spectacol, care a devenit neîncăpătoare în ultimele luni și covârșită de priviri tinere și curioase, atrase de noutatea liricului. Teatrul liric din Cluj, un reper de tradiție pe harta culturală europeană, demonstrează încă o dată faptul că arta deține în continuare un loc de cinste în societatea modernă, iar readucerea în actualitate a actului cultural-artistic este posibilă. Dovada sunt atât reprezentațiile operei clujene susținute cu casa închisă, precum și numeroasele ieșiri cu spectacole-eveniment realizate în aer liber în ultimii doi ani, care au atras în piețele publice mii de spectatori.

”Unul dintre dezideratele Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este acela de a veni în întâmpinarea publicului său prin momente și evenimente speciale, concepute inedit, care să atragă și să își bucure spectatorii, atât în interiorul Operei, cât și înafara acesteia. Coborârea de pe scenă și trecerea dincolo de fotoliile sălii de spectacol ne aduc mai aproape de spectatorii noștri care și-au dorit dintotdeauna să ne cunoască mai bine, într-o încercare de regăsire reciprocă. Din acest motiv, am considerat oportună și am inițiat o comunicare mult mai deschisă, transparentă și adaptată cotidianului. Evenimentele montate pe scene neconvenționale ne oferă posibilitatea de a atrage publicul larg, divers, care e poate încă nefamiliarizat cu genul operistic, dar care ajunge să îl savureze, dorindu-și noi ocazii lirice. Opera este a noastră, a tuturor, un crez pe care dorim să îl reamintim publicului cu fiecare ocazie. Atât în sala de spectacol, cât și în piața publică, sau chiar și în cinematograf”, dezvăluie Florin Estefan, Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Arta lirică prinde, așadar, contururi proaspete și inedite la Cluj. Nu ne rămâne decât să redescoperim opera în toată splendoarea ei, de la clasic la modern, de la creațiile marilor compozitori, la operete savuroase, musical-uri celebre lansate pe Broadway, balete încântătoare, chiar și spectacole de teatru muzical. Suntem invitați cu toții să ne alegem preferatele din programul complet al reprezentațiilor acestei stagiuni!

Ne vedem la Operă!

Proiectul a fost realizat de Opera Națională Cluj cu sprijinul Cinema Victoria, pe baza conceptului creativ al agenției Heraldist Experience. Montajul și producția video au fost realizate de AV Media Productions, iar compoziția și sunetul de Răzvan Krivach. Protagoniști au fost tenorii Operei din Cluj, Tiberius Simu și Sergiu Coltan.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.