Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Municipiul Cluj-Napoca, model de bune practici pentru promovarea producătorilor locali

Data publicării
Categoria

Primarul Sorin Apostu a primit astăzi vizita comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Cioloş.

Principalele discuţii abordate în timpul întâlnirii au fost cele cu privire la măsurile de promovare a producătorilor locali. Comisarul european pentru Agricultură s-a arătat plăcut surprins despre iniţiativele primăriei realizate în acest sens, care sunt premiere naţionale şi modele de urmat. Este vorba despre promovarea producătorilor în pieţe, notarea provenienţei legumelor şi fructelor, instituirea unor preţuri maximale, care să favorizeze atât cumpărătorii, cât şi producătorii locali.

Dezvoltarea agriculturii locale se poate face mai bine prin implicarea primăriilor, prin comerţ de produse proaspete, unde poate să existe un contact între consumator şi producător. Am aflat cu plăcută surprindere că idei, despre care am avut ocazia să le discutăm mai demult, se materializează şi încep să dea rezultate – pieţe locale care sunt deschise producătorilor şi care permit cumpărătorului să achiziţioneze produse proaspecte şi la un preţ rezonabil. Cred că toate acestea joacă un rol esenţial în viitor în dezvoltarea producţiei locale şi valorificarea pe piaţă a producătorilor mici şi mijlocii. Acest exemplu este de urmat, cu atât mai mult cu cât în viitoarea politică comună intenţia mea este să promovăm şi să susţinem financiar astfel de iniţiative, atât pentru micii producători, cât şi pentru ca primăriile să se implice mai mult în investiţiile de infrastructură de comercializare pentru astfel de produse, a precizat comisarul euopean pentru Agricultură.

O altă temă de discuţie a consituit-o candidatura municipiului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020. Dacian Cioloş a precizat că urmăreşte cu interes paşii pe care municipalitatea clujeană îi face în această direcţie şi susţine candidatura oraşului nostru.

E important să urmărim acest proces şi în măsura în care voi putea voi susţine astfel de iniţiative, unde ştiu că domnul primar este foarte activ, a precizat Dacian Cioloş.

Şi alte modele de bune practici europene de acest gen au fost discutate, comisarul eurpean Dacian Cioloş fiind asigurat de primarul Sorin Apostu că la Cluj-Napoca vor continua măsurile de susţinere a producătorilor locali şi de promovare a unei alimentaţii sănătoase, cu cât mai multe legume şi fructe care provin din zonă.

Există o preocupare a noastră de a extinde acest sistem de vânzare a produselor direct de către producători în mai multe cartiere ale municipiului. Vestea că vom putea construi astfel de locaţii din fonduri europene ne bucură foarte mult. În ceea ce priveşte candidatura noastră la titlul de Capitală culturală Europeană pentru 2020, primul pas este ca România să obţină acel loc, iar, ulterior, competiţia internă va spune care dintre oraşe merită mai mult să fie capitală europeană. Avem sprijinul europarlamentarilor noştri, dar şi pe cel al comisarului european Dacian Cioloş în întâlnirile pe care le voi avea în toamnă la Bruxelles, a afirmat primarul Sorin Apostu.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.