Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Lansarea Egretta @ Euphoria Music Hall

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale anului a avut loc ieri seară în Euphoria Music Hall. Mă refer desigur la mult-aşteptata lansare a celui mai nou album Grimus, Egretta.

Puţin după ora 22:00, cu o mare de oameni în faţă, s-au urcat pe scenă cei de la byron. Publicul a fost destul de reţinut în timpul pieselor, dar deosebit de generos cu aplauzele. Acest lucru se întâmplă probabil fiindcă byron abordează un gen de muzică mai matură, mai sofisticată, cu versuri complexe, în limba engleză, lucru care le face mai greu de memorat. Abia când au început să cânte piese de pe albumul Perfect (Mă Simt Minunat, Songul Puşcăriaşului etc), publicul li s-a alăturat, astfel încât la 1000 de Chipuri, întreaga sală a ajuns să cânte cu ei. La sfârşit, au fost sinceri uimiţi de primirea atât de călduroasă, înainte de bis solistul întrebându-se „Şi eu acuma ce fac?”.

Ca de obicei, e o adevărată bucurie să îl vezi pe Dan Byron pe scenă. Deosebit de carismatic şi expresiv, reuşeşte să transforme întreaga sa reprezentaţie într-o joacă de priviri, mişcări şi mimică.

Deşi mi-ar fi plăcut să îi am pe byron în faţă încă cel puţin o oră, trebuie să mărturisesc că nerăbdarea de a îî vedea pe Grimus devenise deja greu de suportat. Undeva după miezul nopţii s-au urcat şi ei pe scenă, într-un ropot de aplauze. Din păcate, au început puţin cu stângul, microfonul solistului refuzând o bună vreme să coopereze. Publicul, deja familiarizat cu versurile piesei Cave (prima de pe noul album), a încercat să compenseze neajunsul tehnic, cântând în cor încă de la primele cuvinte. De altfel, sonorizarea pe parcursul concertului a fost destul de bună, dar nu grozavă.

În ceea ce priveşte concertele, Grimus sunt o trupă extraordinar de captivantă, în mare parte datorită prezenţei scenice a solistului lor, Bogdan Mezofi, care face tot ce îi stă în putinţă pentru a arăta publicului că în momentul respectiv nu există nimic mai important pe lume decât muzica lor: îngenunchează, se târăşte pe scenă, se uită direct în ochi celor din public, face acrobaţii cu artificii, sare de pe o masă pe alta, ba chiar se urcă pe cele mai înalte boxe. Nici nu ştii unde o să îl găseşti de la un moment la altul. Deja putem să spunem că are publicul la degetul mic, un moment foarte distractiv, cel puţin pentru mine, a fost când ne-a indemnat să ne punem toţi jos, apoi să sărim deodată la indicaţia lui.

Din momentele frumoase de ieri ţin să menţionez Fingerprints şi Promise, piese la care Vali Rauca preia rolul de vocal, dându-le astfel o atmosferă mai sumbră. În completare au venit proiecţiile excepţionale din spatele trupei, responsabil de acestea fiind Florin Chereji.

Piesa Started, deşi a doua de pe album, a fost lăsată la sfârşit, încheind exploziv prima parte a concertului. A urmat apoi primul bis, alcătuit din melodii ceva mai sumbre, mai întunecate, printre care şi Political Animals, The Hell I’m In, Umbre şi Backseat Driver. Nici nu vă pot spune cât de mult m-am bucurat să aud Satellites, care este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă compoziţie Grimus. Într-un fel, pot să înţeleg de ce nu şi-a găsit locul pe album şi sper din suflet să fie lansată, sub o formă sau alta, în viitor. Concertul a fost încununat de Legends, un sneak peek în ceea ce priveşte viitorul formaţiei.

În concluzie, lansarea Egretta a fost un adevărat succes. Mă bucur să văd că de la concert la concert adună tot mai mult public, că fanii sunt trup şi suflet alături de ei, că de la comparaţii răutăcioase cu Muse au ajuns să fie încadraţi, cu onoruri, între nume mari precum Editors sau The Killers. Deşi cu un sunet ceva mai vesel, îndreptat înspre pop, îndrăznesc să spun chiar radio-friendly, mă bucur că în versuri încă se regăseşte latura aceea mai sobră, calculată, întunecată, care mi-a plăcut mereu la ei.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.