Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor UBB (promoţiile 2007-2009)

Data publicării
Categoria

Universitatea Babeş-Bolyai a început studiile cu privire la inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor săi încă din noiembrie 1998. Absolvenţii universităţii sunt rugaţi să completeze un chestionar compus din 39 de itemi, prin care li se solicită informaţii referitoare la statutul lor pe piaţa muncii, la locul de muncă pe care îl au (dacă este un loc de muncă cu studii superioare, dacă corespunde sau nu domeniului absolvit), motivele pentru care nu au un loc de muncă, etc. În prezentul raport sunt prezentate informaţiile referitoare la promoţiile 2007-2009.

Dintre respondenţi, 74,7% sunt de etnie română, 24,4% de etnie maghiară, 0,5% sunt de etnie germană iar restul de alte etnii. În ceea ce priveşte localitatea de domiciliu a subiecţilor chestionaţi , un sfert dintre aceştia au domiciliul stabil în municipiul Cluj-Napoca; 83% dintre subiecţi provin din mediul urban, iar 17% din mediul rural.

În ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii, în medie 70,5% dintre absolvenţii UBB sunt angajaţi cu carte de muncă , iar aproximativ 3,6% cu contract. În ceea ce priveşte intervalul de timp dintre absolvirea facultăţii şi angajare, în medie 66% dintre absolvenţi găsesc un loc de muncă şi se angajează cu contract de muncă în intervalul 0-6 luni de la absolvirea facultăţii, iar aproximativ 10% dintre ei îşi găsesc un loc de muncă şi se încadrează cu carte de muncă în intervalul 7-12 luni de absolvire. Aşadar, 75% dintre absolvenţi se angajează în primul an de la absolvirea facultăţii. Peste o treime dintre respondenţi declară că au un loc de muncă în unităţi cu capital integral de stat.

Cu privire la locul de muncă pe care îl deţin, 78% dintre subiecţi declară că au un loc de muncă cu studii superioare, iar 50% declară că locul de muncă pe care îl au corespunde specializării absolvite.

Respondenţii care declară că nu au un loc de muncă în momentul realizării studiului,- în medie 3% declară că au statutul de şomer, iar 21% declară că nu au un loc de muncă dar nici nu sunt înregistraţi ca şomer – motivează acest statut prin faptul că sunt încă cursanţi ai unor forme de învăţământ, doresc să îşi continue studiile, doresc să îşi deschidă o afacere proprie sau nu şi-au găsit un loc de muncă în domeniul absolvit.

Pentru intervalul analizat, 2007 -2009, se constată o creştere, per total, (2007 – 20%, 2008 – 37%, 2009 – 32%) a numărului absolvenţilor care doresc să îşi continue studiile. Dintre absolvenţii neangajaţi, 30% sunt încă cursanţi ai unor forme de învăţământ.

Principalele surse de informare cu privire la piaţa forţei de muncă sunt: mass-media (28,3%), familie, prieteni, cunoştinţe ale familiei (21,8%) şi inspectoratul şcolar (17%).

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.