Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

În anul 2011, polițiștii rutieri clujeni au aplicat 96.717 sancțiuni contravenționale

Data publicării
Categoria

În anul 2011, activitatea poliţiştilor clujeni s-a axat pe prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură judiciară, combaterea infracţionalităţii din domeniul mediului de afaceri, asigurarea siguranţei stradale şi reducerea numărului de victime din accidente rutiere, toate acestea fiind domenii de acţiune prioritare ale Poliţiei Române.

Pentru reducerea numărului infracţiunilor şi a participanţilor la săvârşirea faptelor de natură penală poliţiştii au organizat şi desfăşurat 295 razii în medii cu risc criminogen ridicat şi 7.160 acţiuni cu efective mărite şi în sistem integrat, care au condus la constatarea a 4.021 infracţiuni, dintre care 3.140 în flagrant. În cadrul acţiunilor organizate s-a urmărit prevenirea şi combaterea comiterii faptelor cu violenţă în mediul stradal, a furturilor, precum şi depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor ce încalcă legea sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 145.612 sancţiuni contravenţionale, îndeosebi la regimul circulaţiei rutiere şi la Legea nr. 61/1991 republicată.

Din analiza activităţii a rezultat că, în pofida crizei financiare pe care o parcurgem, fenomenul infracţional la nivelul judeţului Cluj s-a diminuat, înregistrându-se o scădere procentuală de 4,82 % a faptelor penale sesizate faţă de anul 2011 (locul 26 la nivel naţional).

În ceea ce priveşte infracţionalitatea contra persoanei se constată o scădere cu 11,24% a numărului de fapte sesizate. Criminalitatea de mare violenţă reprezintă 1,17 % din totalul infracţiunilor contra persoanei şi 1,56 % din totalul infracţiunilor contra vieţii, integrităţii şi sănătăţii. Infracţiunile contra patrimoniului sesizate au înregistrat o uşoară creştere (+6,40%). Acest fapt se datorează în principal evoluţiei infracţiunilor de furt, cu precădere, în domeniul micii criminalităţi.

În domeniul criminalităţii economico-financiare s-a acţionat pe domeniile prioritare de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale stabilite la nivel judeţean. Au fost constatate 376 infracţiuni de evaziune fiscală, fiind cercetate un număr de 429 persoane.

În anul 2011, infracţionalitatea economico-financiară sesizată a scăzut cu 23,93 %, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire a siguranţei mediului de afaceri din judeţul Cluj.
În perioada supusă analizei, numărul total al infracţiunilor stradale sesizate cunoaşte o scădere de 13,13 % în comparaţie cele sesizate în cursul anului 2010 (locul 8 pe ţară, sub media naţională).

De asemeni, au fost intensificate acţiunile de prevenire a accidentelor rutiere ţinând cont de principalele cauze generatoare. În acelaşi timp, au fost organizate 4.161 acţiuni, în urma cărora poliţiştii rutieri s-au sesizat de comiterea a 1.021 de infracţiuni. În timpul acţiunilor organizate, poliţiştii rutieri au aplicat 96.717 sancţiuni contravenţionale. Au fost reţinute un număr de 5.741 permise de conducere şi au fost retrase, pentru diferite motive, un număr de 2.089 certificate de înmatriculare. În perioada supusă evaluării s-au înregistrat 348 acccidente de circulaţie grave (în creştere cu 8,90 %), soldate cu 88 persoane decedate şi 327 persoane rănite grav.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.