Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Guvernul României a aprobat Memorandumul privind construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj

Data publicării
Categoria

Urmare a memoriilor transmise şi a demersurilor pe care Consiliul Judeţean Cluj le-a inițiat în acest sens pe lângă Guvernul României, în şedinţa de ieri a executivului a fost aprobat Memorandumul privind demararea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat, printre care şi Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

Prin memorandumul înaintat de Ministerul Sănătăţii şi aprobat de Guvernul României s-a decis că edificarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj reprezintă o prioritate absolută, alături de cel din Iaşi, aceste două centre cu tradiţie în medicină întâmpinând şi cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească. Numai în municipiul Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977, în timp ce singura clădire mai nouă, în care funcţionează momentan UPU, datează din anul 2005.

Noile spitale regionale de urgenţă, care vor costa aproximativ 1,5 miliarde euro se vor edifica în Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti şi vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. Acestea vor funcţiona ca unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului).

Terenul viitorului spital regional, care va deservi circa patru milioane de oameni din regiunea de NV a României şi care urmează a fi edificat prin Parteneriat Public Privat, se găseşte pe teritoriul comunei Floreşti şi are o suprafaţă de 14 hectare. Deşi va avea un management privat, Spitalul Regional de Urgenţă va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament similar sistemului public al asigurărilor de sănătate. Costul estimat al acestuia este de €150 milioane, unitatea urmând a fi dotată cu 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi un heliport.

Ne bucurăm să constatăm că Guvernul a fost extrem de receptiv şi a dat curs favorabil solicitărilor repetate ale Consiliului Judeţean Cluj de a sprijini proiectul de construire a viitorului spital Regional de Urgenţă Cluj, un proiect de importanţă capitală pentru locuitorii judeţului Cluj dar şi ai regiunii de Nord-Vest a ţării. Mai mult decât atât, suntem extrem de satisfăcuţi de faptul că edificarea Spitalului Regional din Cluj a fost desemnată drept prioritate absolută a Guvernului, alături de construirea spitalului regional de la Iaşi. Consiliul Judeţean Cluj va continua eforturile întreprinse în acest sens, astfel încât lucrările efective să înceapă în cel mai scurt timp posibil iar finalizarea acestui obiectiv strategic pentru judeţul Cluj să aibă loc în aproximativ cinci ani a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.