Orașul Cluj-Napoca

Creează!

Implică-te! Cluj în imagini

Federalismul pașoptist, vasalitatea UE și grafică poloneză în primul număr pe 2012 din Tribuna

Data publicării
Categoria

Despre jurămintele de vasalitate ale unor state europene față de linia impusă de Germania scrie Marius Jucan în editorialul numărului 224 (1-15 Ianuarie 2012) al revistei Tribuna, publicată sub autoritatea administrativă a Consiliului Județean Cluj. Tema principală a finalului de an trecut este analizată de autor în perspectiva dezvoltărilor din acest an de cotitură pentru Uniunea Europeană.

Tot în acest număr, istoricul Dumitru Suciu inaugurează un serial intitulat Crâmpeie din simbolistica Clujului, referindu-se, în această primă parte, la tentativele creării unei federații statale multi-etnice în Europa Centrală în perioada imediat ulterioară revoluțiilor pașoptiste și la rezistența Dietei și Guberniului din Ardeal – aflate la Cluj – la aceste tentative.

Două semnificative analize critice, realizate de Irina Petraș, respectiv Ion Bogdan Lefter, sunt dedicate poetului Gabriel Chifu și romancierului Ovidiu Pecican. La rubrica de proză, scriitorul băimărean Nicolae Goja publică un fragment din romanul Fabrica de iarbă, iar comparatistul Virgil Stanciu își dedică rubrica ”flash meridian” autoarei americane Joyce Carol Oates, una din cele mai exotice figuri ale literaturii anglo-saxone din ultimele decenii. Laszlo Alexandru traduce trei proze ”clujene” ale italianului Patrizio Trequattrini.

La secțiunea de teatru, Alba Simina Stanciu semnează un eseu despre artele marțiale transformate în mijloc de expresie dramatică, iar la cea de arte, Livius-George Ilea comentează expoziția de grafică poloneză Tribuna Graphic 2011, găzduită la finalul anului trecut de Muzeul de Artă din Cluj. De altfel, numărul 224 al Tribunei e ilustrat cu lucrări din această expoziție.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.