Orașul Cluj-Napoca

Vinde!

Implică-te! Cluj în imagini

EducaTIFF se extinde în Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

EducaTIFF – programul de educaţie media şi cinematografică, parte din Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), se extinde din această toamnă la Cluj-Napoca și Sibiu.

Copiii din clasele I-VIII vor avea parte de proiecții gratuite ale unor filme de calitate, special alese pentru ei. Programul urmărește să reaprindă pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice; pe termen lung, scopul este de dezvolta o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Motivația care a stat la baza inițierii EducaTIFF a constat în faptul că în România tinerii nu au parte de educație mediatică și cinematografică, la nivelul programei școlare din sistemul public național. Educația de acest tip este însă una din prioritățile Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să facă eforturi pentru a include astfel de ore în programa şcolară.

De aceea, începând din 2009, programul EducaTIFF și-a asumat misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat. Ca o recunoaştere a meritelor, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas’ Young Audience din Bologna, reprezentând o premieră pentru România, un succes la care s-a adăugat în toamna anului trecut, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie.

În iunie 2012, cea de-a IV-a ediţie EducaTIFF în cadrul TIFF a înregistrat un număr spectaculos de participanţi: peste 2.300, dublu faţă de anul 2011. Faptul că atât de mulți tineri au participat la proiecţiile de film pe categorii de vârstă, atelierele de film pentru copii la studioul FILM-Y şi seminariile de educaţie cinematografică a fost o dovadă că publicul din Cluj este interesat, dornic şi pregătit pentru o extindere a activităţilor EducaTIFF pe tot parcursul anului şcolar.

EducaTIFF Cluj-Napoca se va desfăşura într-o primă etapă în perioada 9 – 30 noiembrie, vinerea, de la ora 13, la Casa TIFF, unde vor fi proiectate filme special alese, pe categoriile de vârstă 8+ (cls. II-IV) şi 11+ (cls. V-VIII).

Filmul din deschiderea EducaTIFF la Casa TIFF este documentarul Calea Împăratului (2005, Franţa), câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun documentar în 2006.

În fiecare an, sute de pinguini imperiali îşi abandonează siguranţa oceanului şi pornesc într-o călătorie de sute de mile prin gheaţa nemiloasă a Antarcticii, pentru a se împerechea, înfruntând temperaturi cu mult sub zero grade şi numeroase pericole. Bogat în curaj şi umor, mister şi spectacol care îţi taie răsuflarea, Calea Împăratului este o poveste epică despre lupta eroică pentru supravieţuire.

Programul EducaTIFF în Cluj-Napoca va continua cu alte trei filme speciale:

  • vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 13:00 / Ursul uriaş (2012, Danemarca, genul Animaţie, 8+);
  • vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 13:00 / Ponyo (2008, Japonia, genul Animaţie, 8+);
  • vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:00 / Karla şi Jonas (2010, Danemarca, genul Family, 11+).

Intrarea la filmele EducaTIFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.