Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Copiii pe scenă

Data publicării
Categoria

Copiii joacă teatru, Teatrul Vienez de Copii, este o asociaţie non-profit, non-guvernamentală şi apolitică. Asociaţia noastră organizează cursuri de teatru adresate copiilor şi tinerilor, iar anul acesta desfasoara în Cluj-Napoca proiectul Copiii pe scenă, al cărui scop este atragerea copiilor si a tinerilor spre teatru, ca modalitate educaţională şi recreativă de petrecere a timpului liber. În luna noiembrie acest proiect se încheie printr-un numar de șase spectacole de teatru jucate de copii cu vârstele cuprinse între 6 şi 18 ani la Teatrul de Păpuşi Puck în perioada 19-28 Noiembrie 2010.

Das Wiener Kindertheater (Teatrul Vienez de Copii – Austria) desfăşoara proiecte în Romania (Oradea) din anul 2006. După succesul proiectelor Teatru pentru tineri, Shakespeare pentru toţi din 2006 în cadrul căruia a fost realizat spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare şi Copiii pe scenă din 2007 în cadrul căruia a fost realizat spectacolul Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, în 2008 a fost înfiinţată în Oradea asociaţia românească Teatrul Vienez de Copii – Copiii joacă teatru. Sylvia Rotter, actriţă şi regizoare austriacă, este preşedintele Das Wiener Kindertheater cât şi al asociaţiei româneşti.

Celor două proiecte din Oradea din 2006 şi 2007 le-au urmat alte trei proiecte finalizate prin prezentarea unor piese din dramaturgia clasică jucate de copii: proiectul Copiii pe scenă din 2008 care s-a încheiat prin prezentarea piesei Cum vă place de William Shakespeare, proiectul Copiii pe scenă 2009 finalizat prin prezentarea piesei Bolnavul închipuit după Molière, iar în anul 2010 Teatrul Vienez de Copii a venit în faţa publicului orădean cu piesa Momente şi schiţe după I. L. Caragiale şi Gh. Brăescu. Premiera acestui spectacol a avut loc în data de 5 Noiembrie 2010. În Oradea trupa de copii şi tineri este coordonată de actori profesionişti: Şerban Borda, actor al Teatrului de Stat Oradea, şi Mona Erhan, actriţă şi asistentă a doamnei Rotter la Das Wiener Kindertheater în Viena. În mai 2009 copiii din Oradea au participat cu piesa Cum vă place de W. Shakepeare la Festivalul Bufonul în castel – Bonţida, în calitate de invitaţi speciali.

În anul 2009 Teatrul Vienez de Copii a deschis o sucursală în Bucureşti. Trupa bucureşteană a finalizat în octombrie 2009 primul său proiect: Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare. Au participat cu această piesă la Festivalul International de Teatru din Sibiu în 2010. Piesa pusă în scenă anul acesta este Bolnavul închipuit, după Molière (premiera a avut loc în 21 Octombrie 2010). Munca trupei bucureştene a fost susţinută de către coordonatorii lor artistici, actorii: Petrică Voicu, Raluca Urea, Diana Vladu, Ştefan Ruxanda şi Thomas Ciocşirescu.

În 2010 Teatrul Vienez de Copii desfăşoară şi în Cluj-Napoca un proiect (Copiii pe scenă 2010 Cluj-Napoca). Proiectul de la Cluj-Napoca constă în preluarea proiectului desfăşurat anul 2009 la Oradea. Dacă până în 2008 se preluau spectacolele jucate la Viena, în 2009 la Oradea regia spectacolului Bolnavul închipuit după Molière a fost semnată de Şerban Borda, actor al Teatrului de Stat Oradea, şi coordonator artistic al Proiectului Copiii pe scenă 2009 şi 2010.

Coordonatorul artistic al proiectului Copiii pe scenă 2010 Cluj-Napoca, este Mădălina Dumitrache, actriţă şi profesor titular al cercului de teatru şi creaţie literară la Palatul Copiilor Cluj, cea care a pregătit cu cei 30 de copii şi tineri clujeni piesa Bolnavul închipuit pornind de la ideea regizorală a lui Şerban Borda. Echipa artistică a proiectului clujean este completată de actriţa Mona Erhan, asistenta Sylviei Rotter la Das Wiener Kindertheater şi Cezara Mureşan. Sabina Topală-Ardelean este managerul de proiect şi reprezentantul asociaţiei Teatrul Vienez de Copii – Copiii Joacă Teatru, în Oradea şi Cluj.

Participanţii la acest proiect sunt 30 elevi (6-18 ani) selectaţi din şcolile şi liceele clujene. O mare parte din aceşti copii sunt elevi ai Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, partener în cadrul acestui proiect. De-a lungul celor șase luni de curs (două şedinţe a câte două ore săptămânal) copiii au pregătit spectacolul Bolnavul închipuit după Molière. Acest spectacol se va juca în 19 Noiembrie 2010 (premiera) şi 20, 21, 26, 27 şi 28 noiembrie de la ora 19:00 la Teatrul de Păpuşi Puck (strada I. C. Brătianu, numărul 23). La premieră intrarea se face doar pe baza de invitaţie iar pentru celelalte spectacole preţul unui bilet este de 5 lei.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.