Orașul Cluj-Napoca

Creează!

Implică-te! Cluj în imagini

Conferinţa Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru tuberculoză din ţările Central şi Est Europene – concluzii

Data publicării
Categoria

În perioada 28-30 Aprilie 2011, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Tuberculoză din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a organizat împreună cu INSTAND/Centrul Colaborator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Standardizare şi Asigurarea Calităţii în Germania şi cu Laboratorul Supranaţional de Referinţă pentru Tuberculoză din Germania, Conferinţa Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză din ţările Central şi Est Europene; Noile evoluţii în Asigurarea Calităţii în laboratoarele de diagnostic al tuberculozei.

Manifestarea, prima de acest fel din ţara noastră, s-a desfăşurat la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din municipiul Cluj-Napoca şi a avut printre participanţi şefii laboratoarelor de referință pentru tuberculoză din 11 ţări central şi est europene (Germania, Suedia, Rusia, Croaţia, Azerbaidjan, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovenia, Ucraina şi România). INSTAND a fost reprezentat de prof. dr. Klaus Janitschke, iar dr. Sabine Ruesch Gerdes a reprezentat Laboratorul Supranaţional de Referinţă din Borstel, Germania. Din partea ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor) din Stockholm a fost delegată doamna dr. Alexandra Clarici. De asemenea, printre invitaţi s-au numărat şi membrii Grupului de Lucru pentru Laboratoarele de Tuberculoză din România.

Specialiştii pneumoftiziologi au abordat aspecte legate de evoluţia tuberculozei din ţările lor şi problematica diagnosticării în laborator a acestei boli. Totodată, s-a insistat asupra utilităţii unui program de control la nivel naţional pentru asigurarea calităţii în medicina de laborator. În acest sens s-a evidenţiat existenţa, în toate ţările prezente, a unei structuri bine definite a reţelei naţionale a laboratoarelor pentru diagnosticul tuberculozei, toate Laboratoarele Naţionale de Referinţă având o relaţie strânsă de colaborare cu un Laborator Supranaţional de Referinţă.

De asemenea, a fost abordată problematica diagnozei bolii tuberculoase, precum şi necesitatea aplicării unor tehnici standardizate de diagnosticare recomandate de către Laboratorul Naţional de Referinţă, fiecare ţară având implementat în acest sens un sistem propriu de asigurare a calităţii rezultatelor. Această necesitate vine în condiţiile unei rezistenţe tot mai crescute a bacilului Koch (responsabil de apariţia tuberculozei) la medicamentele actuale. Acest agent patogen a suferit în ultimul timp mutaţii specifice care îi permite să se adapteze, crescându-i în acest fel imunitatea faţă de medicamentele specifice care se administrează celor bolnavi de tuberculoză.

Prezentările, discuţiile purtate, locaţia conferinţei, dar şi frumuseţile orașului au fost apreciate laudativ de către toţi participanții, care şi-au exprimat dorinţa fermă de a repeta o astfel de experienţă şi în viitorul apropiat.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.