Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Campanie de informare – Microciparea înregistrată a câinilor cu stăpân

Data publicării
Categoria

Dacă în multe țări europene, precum Austria, Olanda sau Elveția există de mai mulți ani o obligativitate a microcipării, ca modalitate sigură de identificare a unui câine, iar majoritatea covârșitoare a populației canine este microcipata și înregistrată; în România se estimează că procentul câinilor microcipați este de doar 2%.

Astfel în Germania în fiecare an 54 000 de animale ajung înapoi la stăpânii lor, datorită microciparii și înregistrării, adică la fiecare 10 minute un câine pierdut este redat stăpânului. Conform statisticilor 8 din 10 câini, adica aproximativ 70-80% din câini se pierd cel puțin o dată în viață, iar șansele ca aceștia să își regăsească stăpânul sunt de 90% în cazul în care sunt microcipati și înregistrați, comparativ cu 20% pentru restul.

Cunoscând aceste realități, asociația NUCA Animal Welfare propune o campanie de informare, care prin anvergura ei reprezintă o premieră la nivel național.

Scopul principal al acesteia îl reprezintă informarea și educarea populației cu privire la cea mai eficientă și mai sigură metodă de identificare legală a câinelui: microciparea înregistrată, dar și a modului în care câinii pierduți pot ajunge acasă. Practic nu ne adresăm doar proprietarilor de câini sau celor care doresc să adopte unul, ci oricui găsește un câine pierdut și încearcă să îl redea stăpânului.

Pe lângă aceste avantaje incontestabile enumerate mai sus, microciparea și pașaportul reprezintă singura posibilitate de a lua câinele în concediu în afara țării, o alternativă viabilă la pensiune canină, având în vedere că în aproape toată Europa acest lucru este normal și acceptat. De asemenea microcipul reprezintă singura modalitate certă de stabilire a deținătorului de drept în cazul unui furt.

Pe lângă promovarea mesajului prin diverse canale media, această campanie a reușit să implice activ Colegiul Medicilor Veterinari, cabinetele veterinare precum și Asociația Chinologică din Cluj prin scăderea prețului serviciului veterinar de implantare a microcipului și crearea unei baze de date centralizate de înregistrare a câinilor microcipați. Astfel în următoarele luni orice proprietar își poate microcipa câinele, primește un pașaport și este înscris într-o bază de date online cu doar 50 de lei. La fel în cazul găsirii unui câine, persoana care l-a găsit îl poate duce la cel mai apropiat cabinet veterinar, prin scanare se află numărul microcipului, iar prin accesarea bazei de date online se poate afla cine a pierdut câinele, astfel încât acesta să ajungă din nou acasă. Amintim că microciparea este de fapt o manopera medicală nedureroasă care poate fi efectuată la orice cabinet veterinar din Cluj precum și la Asociatia Chinologică, în cursul căreia un microcip foarte mic, biologic inert este introdus printr-o injecție.

De asemenea persoanele care au căței care au fost microcipați, dar neînregistrați, pot sa ceară introducerea în baza de date online centralizată începând cu data de 10 august.

Prin această campanie sperăm la reducerea numărului de câini pierduți și a căror deținători nu mai pot fi identificați, ajungând astfel să îngroașe în mod involuntar numărul câinilor fără stăpân, dar și reducerea cazurilor de câini furați, a vânzărilor ilegale și a adopțiilor dublate. Suntem siguri că în curând fiecare deținător de câini va înțelege că siguranța animalului depinde și de microciparea înregistrată.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.