Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Anunțarea rezultatelor concursului de soluții pentru Turnul Pompierilor – Turnul celor Trei Vârste

Data publicării
Categoria

Sâmbătă, 4 Februarie 2017, începând cu ora 17:00, la sala de expoziții de pe strada Iuliu Maniu, numărul 4, va avea loc festivitatea de anunțare a premiilor concursului Turnul celor Trei Vârste, care are ca obiectiv revitalizarea Turnului Pompierilor din Cluj-Napoca.

Festivitatea de anunțare a rezultatelor concursului va începe la ora 17:00 cu prezentarea concursului și a juriului. La ora 18.00 vor fi anunțați premianții, moment urmat de o sesiune de scurte prelegeri susținute de membrii Juriului.

Concursul a fost lansat la finalul anului 2016, până la data-limită de 26 Ianuarie 2017 intrând în comisia tehnică un număr de 25 de proiecte participante. Dintre acestea, juriul evaluează și alege trei proiecte premiante, care vor fi anunțate în cadrul festivității.

Câștigătorul concursului va obține premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 365.823 de lei. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 22.000 de lei, iar pentru cel de-al treilea, de 13.000 de lei.

Juriul competiției este format din arh. Ligia Subțirică, arh. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), precum și din arh. Szabolcs Guttman, președintele filialei Transilvania a OAR, arh. Ionuț Radu Filip, arh. Irina Meliță, arh. Oana Bogdan și arh. Adrian Hagiu și Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură.

„Chiar dacă procedura concursului de soluții este mai complexă și necesită mai mult timp, cred că administrația trebuie să aibă viziunea și responsabilitatea de a acorda respectul cuvenit moștenirii noastre istorice. Doar prin concursuri de soluții la care participă cele mai performante minți ale arhitecturii din țară și din străinătate se pot obține idei și proiecte valoroase” a declarat primarul Emil Boc.

„Decizia de a oferi un viitor unui monument istoric al Clujului prin intermediul unui concurs de soluții este o practică europeană care asigură obținerea unui rezultat final prin selecție valorică reală. Este o procedură care aduce beneficii atât orașului, cât și profesioniștilor. Sperăm ca această inițiativă să se permanentizeze și să se răspândească la nivel național, demonstrând capacitatea Clujului de a invova în dezvoltarea urbană sustenabilă”, a declarat arh. Dan Clinci, consultant tehnic al proiectului.

Provocarea concursului a fost de a identifica soluția cea mai bună care să pună în valoare partea istorică a Turnului, dar și să îl revitalizeze prin ameliorarea existentului și eventuala completare a acestuia. Astfel, baza Turnului este reprezentată de unul din turnurile de intrare în incinta fortificată a orașului, construită în secolul XV, în timp ce al doilea segment este reprezentat de o construcție neoclasică de secol XIX. Vârful turnului actual este ocupat de o piramidă din tâmplările de metal și învelitoare de sticlă, care este într-un stadiu avansat de degradare. S-a considerat oportună completarea celor două părți istorice, construite la distanță de patru sute de ani, cu un element relevant pentru arhitectura secolului XXI, Turnul devenind astfel, un simbol al vârstelor orașului, motiv pentru care numele concursului este „Turnul celor Trei Vârste”.

Acest proiect a fost organizat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România. Evenimentul de anunțare a rezultatelor a fost organizat cu sprijinul Asociației Studenților Arhitecți și Asociației Clujul Comoară și este găzduit de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail.

De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului.

Expoziția proiectelor va putea fi vizitată până în 16 Februarie 2017.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.