Orașul Cluj-Napoca

Votează!

Implică-te! Cluj în imagini

Anim’est 2010

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

De cinci ani Bucureștiul se bucură de un festival internațional de animație ce a crescut vizibil și incredibil de mult în acest timp scurt. De patru ani, Anim’est vine și la Cluj. Și continuă să crească pentru că în grija unor oameni care știu ce fac și mai ales fac asta cu plăcere, nu poate fi altfel.

Anul acesta am avut onoarea să particip și eu la festival. Spus în glumă, dar luat foarte în serios, trei zile am tot spus „mă duc la desene animate”. Normal că în spatele acestei titulaturi am întâlnit filme pe alese, de la comedii la drame și thrillere.

Am văzut trei lung metraje și m-am bucurat că cel mai tare mi-a plăcut „Kerity, casa poveştilor”, câștigătorul competiției de lung metraj. Nu știu dacă asta demonstrează că juriul a făcut cea mai bună alegere, dar asta demonstrează că festivalul este unul serios ce aliniază în competiție doar filme bune.

Programul de la Cluj a fost majoritar încărcat cu scurt metraje. Desigur calupul „Creepy Animation” a adunat multă lume în sală și a impresionat. Sper că anul viitor organizatorii se vor ține de cuvânt și vor aduce la Cluj întreg conceptul de Creepy Animation Night, cu multe ore de proiecție și music live act între ele. Am ajuns și la calupul de videoclipuri și reclame, dar nu am plecat extrem de impresionat, poate din cauză că acestea se pot viziona și în afara festivalului, iar pe multe din ele le știam. Totodată acest concept este foarte bine pus la punct și merită atenția publicului, pentru că propune o alternativă serioasă în fața internetului și pentru că selectează și completează industria desenului animat cu lucrări neconvenționale.

Scurtmetrajele franțuzești, românești și calupurile mixte m-au pus pe gânduri. Am realizat că animația este subapreciată în România și poate ar trebui să i se acorde o importanță mai mare, pentru că are potențial. Clujul nu a omis acest lucru și a umplut sala cinematografului Victoria la mare parte dintre proiecții.

Crema festivalului, best off Anim’est 2010 a încheiat serile de proiecție de la Cluj în cel mai frumos mod. Cele mai bune producții au rulat timp de două ore și zece minute, timp în care nu mi-a trebuit nimic altceva decât animație de calitate, pe care am și primit-o. Trofeul festivalului a ajuns în cel mai potrivit loc. „Big Bang Big Boom” este o producție excelentă, pe care vă rog să o căutați pe internet și să o vedeți. Vă va schimba atitudinea vizavi de street art și ce se poate face cu o cameră și câțiva oameni foarte talentați.

În încheiere, spot-ul Anim’est 2010, unul dintre cele mai bune spoturi de festival pe care le-am văzut în ultima vreme.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.