Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

Alocări de sume pentru cultele reprezentate în Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

Ca şi în fiecare an, Consiliul Local Cluj-Napoca va aloca anumite sume de la bugetul local pe anul 2012, pentru cultele reprezentate de populaţia municipiului.

În cadrul unui proiect de HCL din şedinţa din 13 Februarie 2012 se va discuta alocarea sumei de 1.000.000 lei Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului pentru construcţia Bisericii Ortodoxe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul Mănăştur şi a sumei de 1.000.000 lei Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla pentru construcţia Complexului Bisericii Greco-Catolice din Piaţa Cipariu, cu sprijinul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Cele două catedrale au fost gândite să devină repere de arhitectură contemporană ecleziastică şi vor fi, odată finalizate puncte de interes atât pentru enoriaşii clujeni, cât şi pentru vizitatorii oraşului nostru, aşa cum se întâmplă cu toate clădirile monumentale şi catedralele din marile oraşe europene.

În Piaţa Cipariu, în plină zonă centrală a municipiului nostru, în anul 1992, au început lucrările la complexul multifuncţional al Episcopiei Greco-Catolice. Proiectul are prevăzută înălţarea unei catedrale greco-catolice cu 1.500 de locuri. Capela, inaugurată în anul 2009, precum şi aula universitară ,,Cardinal Iuliu Hossu”, inaugurată în anul 2011, sunt prevăzute cu câte 140 de locuri. Noua construcţie va reflecta linia în stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, iar cupola este apropiată de imaginea cupolei Bisericii San Pietro de la Roma, similitudine ce doreşte să reprezinte comuniunea Bisericii greco-catolice clujene cu Biserica Mamă a Romei.

De asemenea, impunătoarea construcţie a Bisericii Ortodoxe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din cartierul Mănăştur a început acum peste 20 de ani, după un proiect al arhitectului Radu Spânu. Construcţia are dimensiuni impresionante, fiind considerată de specialişti mai mare decât Catedrala Mitropolitană din Piaţa Avram Iancu. Construcţia înaintează lent din cauza fondurilor insuficiente. Întrucât biserica va constitui în final o mândrie a românilor ortodocşi şi a tuturor clujenilor, trebuie făcute şi în acest an eforturi din partea comunităţii, pe lângă cele ale enoriaşilor mănăştureni.

De asemenea, pentru a oferi suport echitabil şi altor confesiuni religioase care se regăsesc în Cluj-Napoca se propune alocarea sumei de 1.600.000 lei pentru sprijinirea construirii şi renovării unor biserici şi mănăstiri ale următoarelor confesiuni ţinând cont de structura populaţei municipiului: ortodox – 1.100.000 lei; greco-catolic – 100.000 lei; reformat – 185.000 lei; romano-catolic – 96.000 lei; unitarian – 33.000 lei; lutheran – 4.000 lei; cultul mozaic – 3.000 lei; alte culte – 79.000 lei.

În urma discuţiilor cu reprezentanţii episcopiei greco-catolice unite cu Roma, privind găsirea unor soluţii pentru funcţionarea liceului teologic greco-catolic, pe care, conform legislaţiei educaţiei în vigoare, autorităţile locale sunt obligate să o asigure pentru învăţământul confesional, s-a convenit ca toate cheltuielile pentru liceul teologic să fie preluate de către Episcopie, care, însă a solicitat suport financiar pentru finalizarea catedralei din piaţa Cipariu. Pentru că şi Primăria consideră la rândul său că este important să terminăm cu şantierul în zona respectivă – care este, practic prima piaţă pe care o întâlnesc în cale cei care intră în Cluj din direcţia Turda am fost de acord cu această propunere. Astfel, seminarul teologic greco-catolic va fi găzduit de către Episcopie, iar municipalitatea la aloca suma de 1.000.000 de lei pentru finalizarea catedralei din Cipariu. Este important de specificat faptul că, valoarea lucrărilor de amenajare a unui spaţiu pentru liceu se cifra la circa 2,5 milioane de lei, această soluţie acceptată de ambele părţi aducând astfel şi o economie de 1,5 milioane de lei din bugetul local.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.