Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Acțiuni de prevenire a criminalității în preajma sărbătorilor

Data publicării
Categoria

Legea care reglementează regimul materiilor explozive este Legea nr.126/1995 cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor legale, persoanelor fizice le sunt interzise confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, precum şi a artificiilor din categoria obiecte zburătoare luminoase şi a pocnitorilor.

De asemenea, confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul sau orice altă operaţiune cu obiecte pirotehnice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

Este interzis:

  • comerţul ambulant, stradal sau la tarabă al obiectelor pirotehnice de orice fel;
  • achiziţionarea, deţinerea si folosirea tuturor categoriilor de petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase, indiferent de categoria din care fac parte.

Singurele obiecte pirotehnice care pot fi achiziţionate şi folosite de către cetăţeni în tot timpul anului sunt cele din clasa I: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle şi minisori, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame.

Referitor la persoanele juridice, acestea pot folosi obiecte pirotehnice din clasele II – IV numai dacă sunt autorizate să execute jocuri de artificii.

La nivelul judeţului Cluj, în perioada 15 Noiembrie 2010 – 23 Decembrie 2010 au fost constatate 26 infracţiuni la legea care reglementează regimul materiilor explozive, fiind confiscate peste 30.000 de pocnitori şi peste 600 de artificii.

Acţiuni de prevenire a criminalităţii în preajma sărbătorilor

Acţiuni de prevenire a criminalităţii în preajma sărbătorilor

Activităţile poliţiştilor vor continua până la sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi vor viza:

  • controlul asupra distribuitorilor, pentru interzicerea comercializării obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, cu excepţia celor acceptate potrivit prevederilor legale;
  • verificări la agenţii economici care comercializează astfel de obiecte;
  • supravegherea locurilor unde se organizează focuri de artificii, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale privind condiţiile ce trebuie întrunite de locurile respective pentru evitarea incendiilor sau a altor pericole.

Avertizăm cetăţenii că Poliţia va continua impunerea legii cu fermitate în ceea ce priveşte comerţul ilegal cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestor obiecte, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Dezideratul nostru este prevenirea accidentelor de orice fel, care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor.

Recomandări pentru utilizarea artificiilor în perioada sărbătorilor

Comercializarea obiectelor pirotehnice din clasa I se realizează în tot timpul anului de către persoane juridice autorizate.

Conform legislaţiei în vigoare persoanelor fizice le este interzisă folosirea obiectelor zburătoare luminoase, indiferent de clasa din care fac parte, precum şi a pocnitorilor (petarde).

Vânzarea obiectelor pirotehnice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei.

Poliţia vă recomandă să folosiţi cu multă atenţie obiectele pirotehnice pentru a evita producerea unor evenimente nedorite cum ar fi: incendiile şi vătămările corporale grave care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.