Orașul Cluj-Napoca

Fii tu primul!

Implică-te! Cluj în imagini

Cum să îți crești copilul printre gratiile închisorii

Data publicării
Categoria

În Europa, majoritatea femeilor aflate în detenţie sunt mame. De cele mai multe ori aceste mame reprezintă singurul membru de familie capabil să poată da îngrijire copilului lor. Trebuie menţionat faptul că majoritatea acestor mame au suferit deja multiple forme de abuz şi excludere înainte de a ajunge în închisoare, astfel că toţi aceşti factori de risc pot duce la afectarea abilităţilor parentale dar şi asupra sănătăţii mintale şi dezvoltării copiilor. Copiii cu părinţii încarceraţi sunt, de asemenea, într-un un risc mai mare de a rămâne fără adăpost sau instituţionalizaţi, iar în unele cazuri să fie încarceraţi datorită modalităţilor inadecvate de supraveghere părinţilor.

Institutul pentru Sănătatea Copilului din cadrul Departamentului de Sănătate Mintală şi Protecţie Socială, Centrul pentru Studiul şi Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copiilor (Grecia) sunt coordonatorii Proiectului Cum să îţi creşti copilul printre gratiile închisorii / Raising a Child through Prison Bars (proiect Daphne III Programme (2007-2013) of the European Commission – DG Justice, Freedom & Security decembrie 2009 – decembrie 2011).

Proiectul este concentrat asupra câtorva grupuri de clienţi deosebit de vulnerabili aparţinând Bulgariei, Greciei şi României: mame închise, femei gravide aflate în închisoare, copiii tinerelor mame încarcerate. Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi aproximativ 290 mame încarcerate şi 120 de copii având părinţii în detenţie care participă la activităţile de intervenţie a proiectului din cele 3 ţări.

Pentru România, partenerul acestui proiect este Catedra de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai având ca şi coordonator naţional pe conf. dr. Muller-Fabian Andrea, prof. univ. dr. Maria Roth ca şi specialist consultant, iar ca responsabil de proiect pe lect. dr. Dan Octavian Rusu.

Portofoliul de activitate pentru UBB impreuna cu partenerii interni: Adminstraţia Naţionala a Penitenciarelor şi Fundaţia Artemis, vizează următoarele activităţi din Penitenciarele Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare, Târgu-Mureş şi Târgşor:

  • Training pentru 160 de angajaţi profesionişti din penitenciar.
  • Grupuri de suport pentru 120 de mame în detenţie.
  • Grupuri de suport pentru 50 de copii cu mame aflate în detenţie.
  • Suport si training pentru 40 de copii cu părinţi în detenţie.

Prin intermediul specialiştilor, care activează in cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, se contribuie la realizarea următoarelor obiective:

  • Realizarea unui suport pentru mamele şi viitoarele mame aflate în detenţie în problemele legate de propriile lor experienţe de abuz precum şi pentru realizarea eficientă a rolului lor parentale.
  • Prevenirea şi combaterea abuzului, precum şi oferirea de sprijin pentru copii ai căror părinţi se află în închisoare cu scopul de a perturba atât ciclu de violenţă şi sporirea capacităţii de rezistenţă pentru copii.
  • Colectarea datelor în 3 ţări ale UE cu scopul de a realiza harta mamelor aflate în detenţie care să conţină informaţii demografice, nevoile şi problemele cu care se confruntă aceste mame închise, copiii si familiile acestora, precum şi în ceea ce priveşte stilul de raportare pentru mame cu copii, părinţii închişi, experienta de mama aflată în detenţie şi starea sănătăţii mintale a copiilor acestor mame.

Rezultatele parţiale ale acestui proiect au fost prezentate şi publicate deja în cadrul unui simpozion internaţional şi al unui articol cotat ISI precum şi în cadrul a două articole ştiinţifice în cadrul unor reviste de specialitate.

Descrierea generala a proiectului se găseşte pe site-ul oficial.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.