Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Mera World Music – Festivalul de șură al Transilvaniei

Data
Access
129 lei

În perioada 1-4 August 2019, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Fondul Național Cultural al Ungariei (NKA), Fondul Bethlen Gábor, Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, Fundația Communitas. Partenerul principal profesional al festivalului este Casa Tradițiilor din Budapesta, Fonó Budai Zeneház și Martin György Néptáncszövetség vă invită la Mera World Music – Festivalul de șură al Transilvaniei.

Pentru a patra oară, Festivalul de world music al Transilvaniei transformă Țara Călatei în centrul lumii. Ca și în anii precedenți, programul muzical al festivalului evită să se adreseze
marilor mase, și invită mai degrabă publicul gourmet la Mera – un sat tradițional din Călata, cu o ofertă muzicală exotică, selectată de pe mai multe continente.
Secretul atmosferei unice a Mera World Music este faptul că festivalul îndrăznește să rămână mic și familial. De asta numărul locurilor este limitat: organizatorii pun la bătaie nu mai mult
de 1000 bilete pe zi. Conform estimărilor, abonamentele de festival se vor epuiza înainte de festival.

Programul festivalului începe să fie anunțat cu două luni înainte de eveniment. Astfel, în șura gospodăriei Szarka, vor concerta

• Trei Parale (RO) – compozitorii și interpreții muzicii din filmul Aferim, câștigător al premiului Ursul de Argint de la festivalul de film Berlinale -reconstruind muzica cântată în curțile Munteniei din perioada ocupației otomane
• Torgeir Vassvik (NOR) reprezentanți ai comunității sami – și a celei mai vechi tradiții de muzică vocală europeană: Joik – stilul muzical interpretat de Vassvik, este o formă de cânt șamanică ce se aseamănă cu incantațiile indiene din America de Nord. Textul cântului nu este despre o persoană sau un obiect, ci prin cânt, interpretul de fapt evocă o persoană, un loc, sau un animal. Conform legendelor, comunitatea sami ar fi învățat joik de la zânele nordului.
• Csík Zenekar (HU), cel mai important nume al world music -ului de origine maghiară
• Near East Collective (GR, TR, GB), care aduce melodii din Orientul Apropiat, mai precis din zonele fostului Imperiu Otoman locuite azi de turci și greci. Acest concert este prima abordare a muzicii continentului Asiatic în cadrul Festivalului, și este prima dată de la ocuparea turcească când în zona Călatei va răsuna din nou muzica Imperiului Otoman, live.
• Romano Drom (HU) „Drumul Țiganilor” – aduce o muzică cântată pe limba arhaică a țiganilor valahi, cu accente moderne. Orchestra a avut turnee din Cairo până în New York, din Korea de Sud până în Londra, din Beijing până în Oslo, în Orientul Mijlociu și cel Îndepărtat, și în mai toate țările Europei.
• Erdőfű Népi Kamarazenekar – o orchestră care va introduce publicul în cele mai selecte taine ale muzicii populare din Bazinul Carpatic, cu contribuția unor lăutari din Transilvania.
• De anul trecut, prin contribuția Fonó Budai Zeneház, biserica reformată din centrul satului a devenit locația pentru concerte mai discrete. Una din cele două evenimente din această locație va fi oferită de Kubinyi Júlia și Szokolay Dongó Balázs.
• Fölszállott a Páva Show (HU/RO/RS) – un program care se bucură de un imens succes în fiecare an. Câștigătorii concursului de talente în muzica și dansul tradițional vor fi prezenți pe scena din Mera – între ei și cei doi organizatori ai Mera World Music Festival, dansatorii Bethlendi András și Varga Zoltán;
• Interpreții locali, lăutarii din Călata sunt cei mai importanți interpreți ai festivalului. De fapt, ei reprezintă acea tradiție solidă de muzică populară din zona Călatei care a făcut
posibilă organizarea primului festival de șură din Transilvania. Ceardașul, fecioreasca, învârtita rară sau deasă au devenit elemente indispensabile ale seratelor de dans organizate în cadrul festivalului.
• Deasemenea, organizatorii reamintesc de jam session-urile intercontinentale, organizate pe lângă șură, care îmbină ritmuri balcanice și sud-americane într-un mod exotic.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.