Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Expoziția proiectelor din concursul internațional de soluții pentru noul depozit de carte cu acces liber la raft al Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

Începând de astăzi se pot vizita la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga Cluj-Napoca expoziţia proiectelor de arhitectură, înscrise în concursul de soluţii pentru construirea noului depozit de carte cu acces liber la raft, concurs lansat în octombrie 2010 de către BCU Cluj în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România.

Construcţia nouă a BCU Cluj, în valoare de trei milioane de euro, urmează să asigure în primul rând spaţii pentru extinderea depozitelor de carte care se vor rezolva în varianta bibliotecilor deschise, soluţie utilizată aproape exclusiv la conformarea bibliotecilor contemporane. Noua clădirea va fi ridicată pe un teren de 1.200 de metri pătraţi şi va include pe lângă spaţiile de lectură şi o sală de conferinţe şi ateliere de multiplicare, legătorie şi digitizare, dar şi un parking.

Concursul internaţional s-a bucurat de un interes deosebit, fiind înscrise în total 102 de proiecte (considerându-se astfel cea mai mare participare la un concurs de proiecte din România, de după Revoluţie), participând pe lângă arhitecţi din România şi specialişti din Austria, Franţa şi Belgia. Expoziţia proiectelor de concurs va putea fi vizitată şi în luna ianuarie, 2011. Vom edita şi un album, în care includem toate variantele, dar şi cele pentru clădirea principală, din 1906, a declarat Doru Radosav, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare Cluj, referindu-se la clădirea centrală a BCU, care a fost edificată tot în urma unui concurs de proiecte.

Suma totală a premiilor se ridică la 20.000 de euro: premiul I – 10.000 de euro, premiul II – 6.000 de euro şi premiul III – 4.000 de euro. Juriul este format din arhitecţi consacraţi: Lionel Dunet (Franţa), Ruxandra Gheorghiu (Grecia), Radu Mihăilescu (desemnat de Ordinul Arhitecţilor din România), Angelo Rovenţa (Austria), Gheorghe Vais (reprezentant al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură). Membru supleant a fost desemnat arhitectul clujean Tiberiu Trenea. Contractul de proiectare, care va fi încheiat cu câştigătorul concursului de soluţii, are o valoare de până la 160.000 de euro, sumă din care este scăzută valoarea premiului I.

Comentarii (3)

 1. crina

  Cu siguranta unii dintre voi ati vazut expozitia si premiantii v-au atras atentia. Va propun sa va uitati linkurile de mai jos unde este prezentat un concurs asemanator….biblioteca cu acces liber la raft, amplasa in centru istoric, numai ca in Germania. A fost organizat un concurs, a existat un castigator, iar in prezent cladirea este edificata. Sunt de remarcat structura cladirii, fatada acesteaia luminatorul atriumului precum si minunata scara interioara

  http://raddblog.wordpress.com/2009/10/15/jacob-und-wilhelm-grimm-zentrum-berlin-by-max-dudler-architects/

  http://www.maxdudler.net/en/projekte/oeffentliche_bauten/grimmzentrum.php

  http://stadtentwicklung.berlin.de/aktuell/wettbewerbe/ergebnisse/2004/grimm_zentrum/1_preis.shtml

  Răspunde

  • ArTiStul

   Nu am văzut lucrările premianților expoziției de la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca, dar ce ai publicat tu arată foarte bine! Construcția te face să-ți dorești să petreci cât mai mult timp la bibliotecă și să citești.

   Răspunde

  • razvan

   alta scara, alt parfum

   Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.