Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Un Cuplu Ciudat

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Duminică, 12 Februarie 2012, începând cu ora 19:00, Teatrul Naţional Cluj-Napoca prezintă piesa de teatru Un cuplu ciudat, de Neil Simon.

Traducerea: Antoaneta Ralian
Regia: Cristian Hadji-Culea
Scenografia: Valentin Codoiu

Distribuţia: Miriam Cuibus, Irina Wintze, Elena Ivanca, Patricia Boaru, Eva Crişan, Ileana Negru, Dan Chiorean, Ruslan Bârlea

Născut la 4 iulie 1927, în cartierul Bronx din New York, Neil Simon începe să scrie piese de teatru din anul 1960. Primul său text, Come Blow Your Horn a apărut în 1961. A urmat Little Me, piesa care i-a adus prima nominalizare la Premiul Tony, apoi Barefoot in the Parck (Desculţ în parc) care, după patru ani, se mută de pe Broadway la Hollywood, este ecranizată avîndu-i în rolurile principale pe Robert Redford şi Jane Fonda. Un alt succes a fost The Odd Couple (Un cuplu ciudat), scrisă iniţial pentru o distribuţie masculină, cu premiera pe Broadway în anul 1965. Gene Saks ecranizează piesa în 1968, cu Jack Lemmon şi Walter Matthau în rolurile principale, iar după treizeci de ani, în 1998, Howard Deutch realizează o continuare a acestui film, cu aceeaşi actori şi cu aceeaşi temă, Un cuplu ciudat II (Morocănoşii). Succesul repurtat l-a determinat pe Neil Simon să scrie şi o variantă pentru femei a acestei piese (1985).
Olive, proprietara unui apartament de şase camere şi „ştiristă” la un post TV, îşi primeşte prietenele la un joc de societate. Florence „are carduri de la patruzeci şi şapte de magazine” şi dacă în opt ore nu face o cumpărătură „New Yorkul îşi închide porţile”. Renée este partenera de joc a Sylviei, iar Vera face echipă cu Mickey. Olive, mărinimoasă, o primeşte pe Florence la ea, în urma despărţirii de soţul ei. Viaţa boemă a Oliviei ia sfîrşit din clipa în care Florence, o maniacă a ordinii, curăţeniei şi o împătimită a bucătăriei de înaltă clasă pune mîna pe frîiele gospodăriei. Are loc o întîlnire romantică, pusă la cale de Olive, cu doi fraţi spanioli, Jesus şi Manolo, care eşuează din cauza Florencei. Florence este nevoită să se mute… în apartamentul celor doi.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.