Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Imagini de poveste

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

Douăzeci de artişti din Bucureşti, Cluj, Timişora, Arad şi Târgu-Mureş te invită la Cărturești pe data de 17 Noiembrie 2011, începând cu ora 19:00, la deschiderea expoziţiei lor colective.

Participă: Adriana Gheorghe, Alexandra Rădulescu, Alina Samoschi, Annamaria Tatu, Andreea Constantin, Cristiana Radu, Dana Matei, Eugenia Ilieş, Ileana Surducan, Irina Dobrescu, Keszeg Ágnes, Livia Coloji, Madălina Andronic, Margareta Udrescu, Maria Moldovan, Maria Surducan, Raluca Ilie, Sandra Chivu, Sebastian Opriţa şi Suzan Suliman. Curatori: Eugenia Ilieş, Ileana Surducan.

Ilustraţia pare a fi menită să însoţească un text, explicându-l sau completându-l. Şi totuşi, minunată şi surprinzătore, ea arată mai mult decât poate slova spune, ea aduce cuvintelor vechi înţelesuri noi. Nărăvaşă şi nesupusă, ilustraţia se îndepărtează de textul scris, uimind şi derutând cititorul, deschizându-i noi orizonturi. Puterea unei ilustraţii bine făcute poate fi covârşitoare, inversând raportul dintre imagine şi cuvânt. Textul devine el un simplu accesoriu, în subsolul imaginii. Cu sau fără de el, povestea continuă… Lucrările din expoziţia aceasta nu sunt tablouri de galerie. Nu e de-ajuns să le priveşti şi să treci mai departe. Fiecare este o fereastră spre o lume fantastică din care se întrezăreşte doar un fragment – şi mai departe, ce se va întâmpla? Imaginea provoacă mirare, arâtând şi ascunzând în acelaşi timp. Ilustraţiile lipsite de textul pe care ar fi trebuit să-l acompanieze invită privitorul să construiască singur poveşti, punându-i la încercare creativitatea. Aceasta este prima expoziţie a Clubul Ilustratorilor la Cluj-Napoca.

Înfiinţat în 2006 de către Stela Lie, lector la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, clubul are menirea de a promova ilustraţia de carte românească, de a consacra denumirea de ilustrator ca profesie, de a creşte standardele pieţei de ilustraţie din România şi de a încuraja editurile de specialitate să colaboreze cu artişti autohtoni. Acest demers este susţinut prin diverse expoziţii în ţară şi străinătate, participări la târguri şi conferinţe, precum şi printr-o serie de publicaţii proprii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.