Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Alexandra FIȚ

Data

Joi, 31 Ianuarie 2013, începând cu ora 19:00, Piano Cazola Cluj-Napoca te invită la un concert cu Alexandra FIȚ.

George Moustaki, Felix Leclerc, Charles Trenet, Joe Dassin, Claude Nougaro, Barbara şi Edith Piaf, sunt tot atâtea repere ce au marcat cultura muzicală francofonă de după anii 1930, mari personalităţi ale lumii din repertoriul cărora a fost selectat programul întâlnirii de la Cluj. În formula pian şi voce, Alexandra îmbină formarea sa de muzician şi pianist clasic, cu poezia, melodicitatea, tandreţea, îndrăzneala cântecului francez.

Naturaleţea şi firescul cu care Alexandra FIȚ cântă acest repertoriu o transformă într-un ambasador cultural remarcabil. Ea reuşeşte o reflexie pe cât de fidelă, pe atât de vie a acestei perioade, oferind momente de satisfacţie ale auditoriului ce sunt deseori împletite cu introspecţia personală şi reconsiderarea valorilor ce cladeşte sinele cultural în fiecare din noi.

De altfel, odată cu câştigarea premiului I la Festivalul Internaţional al Cântecului Francofon din Split, Croaţia, premiu decernat de însuşi Georges Moustaki în calitate de preşedinte al juriului, Alexandra FIȚ devine un nume nelipsit la manifestările francofoniei, indiferent că acestea au loc în Germania, Olanda, Croaţia, Bulgaria sau India.

A început studiul pianului la vârsta de patru ani cu părinţii, ambii profesori de muzică. În 2003 începe pregătirea cu prof. dr. Stela Dragulin, absolvind în 2007 studiile de Licenţă şi ulterior Masteratul Piano Performance. Premiilor naţionale şi internaţionale, recitalurilor, concertelor camerale şi cu orchestra, li s-au alăturat din 2006 apariţiile în festivaluri, concursuri internaţionale ale cântecului francofon, Alexandra abordând de data aceasta formula solo pian / voce. În 2008 primeşte cel mai important premiu de până acum, premiul I la Festivalul Internaţional al Cântecului Francofon din Split, Croaţia. În acelaşi an devine preparator la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, unde profesează şi în prezent.

Alexandra FIȚ a debutat la șapte ani, într-un sat din vârful Munţilor Apuseni, pe o scenă încropită pe prispa unei case, unde la un microfon de papură a cântat Sunt româncă mititică, un cântecel învăţat de la bunica ei. Iată o poveste care ne face să rezonăm şi noi zâmbind nostalgic, retrăind din copilărie acele amintiri ferecate în camăruţa ludica a propriei inimi. Dacă o vom lăsa însa pe Alexandra să-şi continue ideea, ea va adopta o mimă sobră şi ne va spune că acesta a fost cel mai greu concert, pentru că era în faţa prietenilor ei de breaslă, pentru că de faţă erau toate stelele posibile din Munţii Apuseni şi toată pădurea aceea, construind împreună un moment de o importanţă aparte. Aceasta este Alexandra FIȚ. cântând în orice limbă a pământului.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.