Ziua Internațională a Nonviolenței
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
În 30 Ianuarie 2012, în mai multe ţări ale lumii, a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Nonviolenţei. Scopul acestei zile remarcate pe plan internaţional este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect. Mesajul principal al acestei zile fiind dragoste universală, nonviolenţă şi pace.
Sub acest deziderat, poliţiştii clujeni, prin structura de prevenire a criminalităţii, poliţişti de proximitate şi cei de la secţiile de poliţie rurală s-au întâlnit ieri cu elevi de gimnaziu şi liceu cărora le-au prezentat diverse aspecte legate de consecinţele actelor de violenţă în general şi de violenţă în şcoli în mod special.
Demersurile poliţiştilor au fost susţinute de voluntarii structurii de prevenire a criminalităţii care sunt şi membri ai Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj. Aceştia au organizat în şcolile la care studiază diverse acţiuni de promovare a unui comportament nonviolent. Exemple de şcoli în care au avut loc astfel de acţiuni: Şcoala Generală Ion Creangă, Liceul Teoretic Avram Iancu, Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Naţional George Bariţiu, Grupul Şcolar Huedin.
Poliţiştii şi-au propus să intensifice comunicarea cu elevii prin întâlniri periodice în care să fie prezentate riscurile la care se expun, consecinţele care pot rezulta în cazul comiterii de contravenţii şi infracţiuni şi aspecte legate de prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
Formele agresiunii întâlnite în şoli sunt injuriile, jignirile, îmbrâncelile, intimidările şi vulgarităţile. Adesea elevii preferă să rezolve singuri conflictele apărute, care au o justificare minoră, însă pot culmina cu agresiuni fizice, ajungând la ameninţări şi bătăi în plină stradă.
Pentru prevenirea comportamentului deviant al copilului poliţiştii clujeni recomandă:
- comunicaţi cu copilul dumneavostră; lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia părinţi-copii;
- fiţi fermi cu ccopilul dar nu agresiv, violenţa nu rezolvă problemele ci mai degrabă le amplifică;
- interesaţi-vă permanet de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
- asiguraţi în familie un climat de buna înţelegere;
- atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
- când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale) care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.