Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Prezentarea de carte BOEMA: de ce este altfel arta transilvăneană interbelică?

Data publicării
Categoria

În luna mai a acestui an, Galeria Quadro din Cluj a prezentat în premieră publicului Tânăra artă clujeană interbelică – expoziție care conține operele artiştilor care au activat în jurul grupului Boema.

În completarea expoziției, în data de 14 Iulie 2011 va avea loc lansarea publicației inedite de 255 de pagini conținând studii (semnate de Ioana Vlasiu și Sebestyén György Székely), 77 de reproduceri color, aproximaiv 100 de imagini documentare, articole de epocă și corespondență, culese și publicate pentru prima oară într-un volum editat în trei limbi: română, maghiară și germană. Evenimentul reprezintă totodată și ultima ocazie de a vedea operele expuse.

Ce va fi mâine? Mâine planetele își vor schimba poziția și soarta va fi poate mai îndurătoare.

În anul 1929 câțiva studenți ai Școlii de Arte Frumose, recent înființate, s-au adunat cu entuziasm la „sediu” – chiria de două camere a unora dintre ei – și au fondat aşa-numita societate Boema. Expoziţa colectivă a „tinerilor ardeleni” și momentul în care această generaţie s-a manifestat a coincis, în mod nefast, cu închiderea şcolii clujene şi culminarea Marii Crize. Scopul publicației ce vine în completarea expoziției este prezentarea acestei perioade.

O vizită neașteptată a câtorva colegi mă surprinde împărțind, prânzul cu un copilaș ce-l aveam ca model. Din politețe i-am poftit la masă. Erau prea flămânzi ca să se simțească jigniți de această invitație și spre surpriza mea s-au așezat la masă. Nimeni n-a rămas sătul după acest prânz, dar el a stabilit fără cuvinte și fără hotărâri aduse gruparea noastră pe care altorara din afară le-a plăcut să o boteze pompos „Boema”. (Ştefan Gomboşiu, 1938)

Este de remarcat faptul că artiștii moderni au redat cu acuratețe actualitatea societății și a mediului cultural. În acest context, baza lucrării istoricului de artă Ioana Vlasiu, o constituie următoarea întrebăre: Există ceva care deosebește arta transilvăneană interbelică de arta românească a secolului XX și care legitimează decupajul propus de această expoziție?

Publicația pune accent pe arta transilvăneană, pe particularitățile artei clujene, sprijinindu-și argumentele cu documente (cronologii, biografii, bibliografii) publicate acum pentru prima oară. Se permite în același timp o incursiune în lumea acelei generații datorită căreia Clujul a devenit pentru câțiva ani unul dintre cele mai importante centre artistice ale țării. Sarcina viitorului rămâne delimitarea exactă a tipului de artă realizat de către artiștii, profesorii și colecționarii vremii.

Vineri, 14 Iulie 2011, începând cu ora 18:00, ești invitat alături de criticul de artă Ileana Pintilie, în căutarea altor întrebări și răspunsuri, la prezentarea de carte BOEMA în sediul Galeriei Quadro de pe strada Napoca, numerele 2-4.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.