Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Copiii din Pata Rât sunt la fel ca și copiii tăi

Data publicării
Categoria

Transpunerea într-o astfel de situație cu siguranță nu este una confortabilă, de aceea probabil că tu, ca individ social, adaptat la mediul tău “normal” de funcționare, alegi să nu te gândeşti la sintagma de mai sus.

Integrarea rromilor în societate este un subiect extrem de discutat, polemizat şi încercat. Cei din cadrul Fundației Crestine de ajutorare au înţeles cel mai important aspect: Aceşti oameni nu se vor putea integra forțat niciodată, ci au nevoie de o perioadă de anticipare şi de pregătire specială demarată înaintea încercării propriu-zise de integrare, în cadrul căreia pot deprinde aspectele esențiale ale unei conduite fireşti, cu care suntem obisnuiți noi, cei deja “adaptați”, cei care am avut parte de cunoasterea celor “7 ani de-acasă”.

Aşadar, Fundația Creştină de ajutorare, în parteneriat cu Fundația ProRroma şi cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca au implementat Proiectul destinat alfabetizării copiilor care trăiesc în cartierul Dallas şi pe rampa de gunoi de la Pata Rât intitulat – Caravana Speranței la Pata Rât, demarat în perioada iunie-noiembrie 2013.

Scopul principal a fost să ofere copiilor selectați pregătirea în vederea alfabetizării și acele abilități și minime cunoștințe care să le permită înscrierea, sau după caz reînscrierea la școală, la nivelul grupei pregătitoare/clasa zero, sau în ciclul primar în cadrul programelor de tip Șansa a II-a.

Proiectul s-a derulat într-o locație adaptată nevoilor copiilor, în cartierul Dallas, mai precis în incinta Centrului Multifuncțional al Fundației ProRroma, astfel încât experiența învățării să fie una pozitivă, iar ei să poată deprinde abilități de comportamente sociale, norme minime de igienă, să recunoască literele, cifrele, să le realizeze ei înșiși pentru a facilita integrarea lor ulterioară în comunitate.

Existenţa comunităţii din cartierul Dallas și de pe rampa de gunoi de la Pata Rât este o realitate dură a societăţii noastre. Nu se cunoaşte până în prezent cum pot trăi şi supravieţui oamenii în acele condiţii inumane. În momentul de faţă, pe rampă trăiesc aproximativ 80 de familii care locuiesc în cociabe construite direct pe gunoiul colectat din Municipiul Cluj-Napoca şi deversat la Pata Rât. Numărul estimat de copii cu vârste între 0 şi 14 ani care trăiesc aici este de 200.

Sperăm in continuitatea acestui proiect, deoarece pe durata implementării acestuia ne-am demonstrat noua înşine viabilitatea rezultatelor care se pot obține cu aceşti copii. Aceste şase luni ne-au relevat modalitatea prin care se poate îmbunătăți proiectul, felul în care trebuie să îi abordăm pe aceşti copii pentru a obţine rezultate. Astfel am demonstrat că le putem schimba perspectiva asupra stilului lor de viaţă şi a oportunităţilor pe care le pot avea prin educație și integrare. Acești copii au luat contact în aceste șase luni cu educația pe modelul educației de stat însă în formă alternativă și adaptată, și-au format deprinderile de comportament care să le permită integrarea în societate, au reușit să îndrăgească programele educative astfel încât să vină cu drag spre Centrul Multifuncțional, să ceară ei singuri mai multă informație și mai multe exerciții prin care să-și aplice noile abilități și cunoștinte. Acești copii demonstrează că sunt perfect integrabili, cu condiția ca cineva să le ofere informațiile și educația necesară și să le îndrume susținut pașii prin procesul adaptării lor la normele majorității. Mulțumim Consiliului Local și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru susținere și, implicit, comunității clujene, a declarat doamna Lacrima Andreica, Manager al Proiectului destinat pregătirii în vederea alfabetizării a copiilor care traiesc în Pata Rat intitulat – Caravana Sperantei la Pata Rât.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.