Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Alertă răpire copil

Data publicării
Categoria

Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual ”FOCUS”, deruleaza o Campanie de Informare „Alertă răpire copil” – Mecanismul naţional de acţiune în caz de răpire a copiilor sau dispariţie în care viaţa acestora poate fi pusă în pericol

Campania are ca principal scop prezentarea publicului larg a mecanismul român de alertă a populaţiei în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în împrejurări în care viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol.

Campania de informare urmăreşte, pe lângă informarea publicului larg cu privire la mecanismul de alertă, şi acela de a deschide noi posibilităţi de cooperare între partenerii angrenaţi deja în proiect şi alţi parteneri cu potenţial de diseminare a mesajelor de alertă şi în alte medii, până la acest moment neatinse (posturi TV şi radio de la nivel local).

Acestea pot să ofere posibilitatea oricărei persoane care deţine o informaţie ce ar putea să ajute la găsirea copilului răpit sau dispărut, care a observat copilul sau suspectul, să informeze imediat autorităţile la numărul unic pentru apeluri de urgenţă.

Importanţa deosebită a acestui mecanism este demonstrată de practica acestor cazuri, prin faptul că cel mai adesea, motivul dispariţiei poate fi stabilit într-un stadiu avansat al investigaţiei, iar primele ore după dispariţie sunt extrem de importante pentru eficienţa investigaţiei, sens în care obţinerea de informaţii de la populaţie cu privire la caz este extrem de utilă anchetatorilor.

Informaţii suplimentare cu privire la mecanismul de acţiune în cazurile de răpire a copiilor sau dispariţiei în condiţii suspecte sau în care viaţa sau integritatea acestora ar putea fi pusă în pericol pot fi preluate de pe site-ul alertarapirecopil.ro sau scriind la adresa de mail alerta.rapire@politiaromana.ro.

Recomandări pentru părinți și copii

Cazuistica înregistrată arată că, în raport cu celelalte tipuri de dispariţii, răpirile ori disparițiile care pot pune în pericol sănătatea sau viața copilului se produc cu cea mai mică frecvenţă, dar sunt cele ce produc cel mai mare impact public şi afectează cel mai mult sentimentul de securitate publică.

În aceste cazuri dispariţia este un element secundar, rezultat al comportamentului agresorului, elementul principal fiind intenţia şi comportamentul agresiv.

Practic, în aceste situaţii nu putem vorbi atât de o prevenire a dispariţiilor, cât de o prevenire generală a agresării copiilor, de o prevenire a circumstanţelor favorizante pentru acţiunile violente împotriva copiilor.

Problema esenţială rămâne însă vulnerabilitatea unor copii în faţa unor persoane cu grave tulburări comportamentale, dispuse să abuzeze copiii în diferite moduri.

Prevenirea antivictimală include informarea părinţilor cu privire la riscurile nesupravegherii copiilor, îndeosebi a celor preşcolari, din clasele primare şi gimnaziale. Un accent deosebit se pune pe necesitatea supravegherii fetelor aflate în perioada de dezvoltare a caracterelor sexuale, care pot deveni ţinta persoanelor cu tulburări de comportament sexual.

După producerea evenimentului:

 • Încercaţi pe cât posibil să vă mențineți calmul!
 • Anterior anunțării Poliției verificați la părinții prietenilor copilului dumneavoastră sau la rude unde acesta obișnuiește să mai stea, dacă nu este cumva acolo.
 • Dacă aceste demersuri nu au avut succes, semnalați Poliției situația existentă.
 • Păstrați la îndemână fotografii recente ale copilului. Acestea vă vor fi solicitate pentru a fi multiplicate și utilizate în demersurile de căutare sau de alertare a publicului.
 • Verificați și informați corect autoritățile referitor la ce haine purta copilul în ziua respectivă. Controlați în camera lui dacă lipsesc și alte obiecte sau haine.
 • Comunicați constant cu Poliția și informați asupra oricăror elemente ulterioare pe care le descoperiți referitor la dispariția copilului. Aveți un rol activ în relația cu ofițerul de caz pentru că dumneavoastră știți cel mai bine obiceiurile, tipul de comportament şi atitudinea copilului dumneavoastră.
 • Faceți o listă cu prietenii sau contactele copilului dumneavoastră, persoane de care ați auzit că au luat legătura cu el, etc. Informați echipa de caz cu aceste date.
 • Asigurați-vă că în permanență va exista cineva care să răspundă la telefonul fix de acasă sau la numerele de telefon mobil pe care copilul le știe, în caz că acesta sună.

Sfaturi pentru copii:

 • Anunțați părinții despre orice modificare a programului vostru sau orice întârzieri care pot apărea.
 • Învățați numerele de telefon ale părinților sau altor rude apropiate. Nu este îndeajuns memorarea acestora în listingul telefonic!
 • Nu acceptați cadouri, nu dați curs invitațiilor de la persoane pe care nu le cunoașteți. Dacă sunteți invitați în anumite locuri, anunțați anterior părinții.
 • Rețineți semnalmentele persoanelor care vă abordează pe stradă cu diverse probleme și care vă provoacă un sentiment de insecuritate. Anunțați părinții despre aceste întâmplări.
 • Spuneți-le părinților sau rudelor apropiate care sunt prietenii cei mai apropiați sau cei cu care obișnuiți să petreceți cea mai mare parte a timpului.
Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.