Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

187 de adulți și-au testat gratuit capacităţile respiratorii

Data publicării
Categoria

În perioada 3-10 Mai 2011, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca, a desfăşurat o serie de testări gratuite ale capacităţii respiratorii (spirometrie) pentru pacienţii adulţi.

În această perioadă, au fost investigaţi 187 de pacienţi din care, la 35 de pacienţi (18,7%), au fost depistate sindroame obstructive bronhice, fapt care a favorizat realizarea unui diagnostic precoce şi, pe cale de consecinţă, impunerea unui tratament eficient, benefic pentru aceşti bolnavi.

Spirometria este o metodă de examinare a plămânilor, simplă şi ne-invazivă, folosită în evaluare sănătăţii acestora, care le oferă pacienţilor cunoştinţe valoroase privitoare la daunele ireversibile pe care factorii de risc (fumul de ţigară, pulberile industriale, noxele chimice) ar putea să le cauzeze plămânilor, ajutând astfel la diagnosticarea precoce a astmului bronşic şi a altor afecţiuni pulmonare cronice.

Scopul acestei testări a fost acela de a sensibiliza opinia publică asupra problematicii astmului bronşic, boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, manifestată prin crize de sufocare, care afectează anual, la nivel mondial, 1% din povara globală actuală (datorată tuturor bolilor). Prevalenţa variază geografic: 7% în Franţa şi Germania, 8% în SUA, 15-18% în Marea Britanie. În ceea ce priveşte ţara noastră, prevalenţa simptomelor de astmă la adulţi variază între 8-10% şi 6,4% la copiii de 13-14 ani din zonele urbane.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.