Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Documente necesare pentru a cumpăra o mașină

În principiu pentru a cumpăra o mașină, la fel ca pentru a cumpăra aproape orice bun în România ai nevoie de un contract de vânzare-cumpărare, iar în cazul persoanelor juridice și documentul fiscal aferent, respectiv factura fiscală.

Nu vă faceți griji pentru asta nu trebuie să mergeți la niciun fel de firme “specializate” din prejma Serviciul Public Comunitar Regim Permise De Conducere Şi Înmatricularea Vehiculelor Cluj, ci puteți descărca unul de pe internet, singura condiție fiind să fie semnat de ambele persoane implicate, iar în cazul societăților comerciale să aibă și ștampila firmei aplicată pe contract. Faceți contractual în trei exemplare!

Mai aveți nevoie să solicitați de la vânzător și o fișă de înmatriculare cu datele din contractul de vânzare – cumpărare, respective cele din Cartea de Identificare a Autovehiculului, doar în câmpurile A, D și “Date despre vehicul”. Fișă care trebuie să conțină în câmpul E viza de la Administrația Fiscală de care aparține vânzătorul.

Actele de care aveți nevoie de la vânzător:

  • Contract de vânzare-cumpărare (în original)
  • Factură fiscal (dacă este cazul)
  • Fișa de înmatriculare vizată de Administrația Fiscală de care aparține vânzătorul (în original)
  • Copie după buletinul vânzătorului
  • Copie după CUI (dacă este cazul)
  • Cartea de Identificare a Autovehicului (în original)
  • Certificatul de Înmatriculare al Autovehicului (în original)

Pașii pe care-i veți parcurge

După ce ați intrat în posesia actelor menționate mai sus, vânzătorul și-a îndeplinit toate sarcinile, restul procedurilor urmând a fi făcut de dumneavoastră, în calitate de cumpărător.

În primul rând trebuie să vă faceți o programare la RAR Suceava (Registrul Auto Român) pentru obținerea Certificatului de autenticitate. Deși puteți face programarea direct la sediul lor sau telefonic, noi vă recomandăm să o faceți online, pe site-ul lor (www.rarom.ro). Costul acestei operațiuni este în jur de 100 de lei.

Atenție! Dacă mașina a fost luată în leasing sau prin credit, adică tot dumneavoastră ați fost utilizatorul ei, deși proprietarul era firma de leasing sau banca, nu vă mai trebuie autentificarea la RAR.

În al doilea rând, trebuie să vă vizați fișa de înmatriculare la Administrația Fiscală de care depindeți (în cele mai multe cazuri la primărie). Acolo veți fi nevoit să achitați ceva taxe de înmatriculare (aproximativ 4 lei) și impozitul aferent pe autoturism pe lunile rămase din anul în curs.

Atenție! Dacă cumpărați mașina pe persoană fizică, veți fi verificați dacă ați plătit toate impozitele la zi, inclusiv amenzile de circulație! În cazul în care mașina este achiziționată pe societate comercială se va verifica doar plata impozitelor către primărie.

În al treilea rând, trebuie să achitați o taxă de eliberare certificat la CEC sau la altă instituție bancară care acceptă astfel de plăți, în valoare de 37 de lei.

Finalizarea tranzacției

După ce ați vizat Fișa de înmatriculare auto, ați obținut Certificatul de Autenticitate de la RAR și ați achitat taxele aferente, tot ce trebuie să mai faceți este să vă prezentați la Serviciul Public Comunitar Regim Permise De Conducere Şi Înmatricularea Vehiculelor Cluj pentru a înregistra propriu-zis trecerea autovehiculului în posesia dumneavoastră și a obține un nou certificat de înmatriculare și alte numere (dacă e cazul).

Actele de care aveți nevoie sunt următoarele: un exemplar al contractului de vânzare-cumpărare în original și copie, fișa de înmatriculare vizată în original (se recomandă ca să fie trecute și numărul și seria chitanțelor aferente plăților efectuate la Primărie și CEC), certificatul de înmatriculare al automobilului în original(care va avea trecut pe verso cu numele noului proprietar, data și semnătura voastră), cartea de identitate a autovehiculului în original și copie, asigurarea auto obligatorie în original și copie, toate chitanțele în original și copie, copie după actele de identitate ale noului proprietar (în cazul societăților comerciale aveți nevoie și de copie după CUI și împuternicire/delegație), cerere de transcriere/înmatriculare în original.

Dacă sunteți din același județ cu vânzătorul puteți păstra numerele de înmatriculare. Dacă nu puteți opta pentru numere aleatorii (contra sumei de 45 de lei) sau către numere preferențiale (contra sumei de 85 de lei).

Numerele de înmatriculare se eliberează, în general, în aceeași zi cu depunerea actelor, iar certificatul de înmatriculare în maxim 15 zile de la depunerea actelor (dar uzual el ajunge într-o săptămână).

Descarcă

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.